Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι δανειστές έστειλαν το μήνυμα

Οι δανειστές έστειλαν το μήνυμα

Οσο η νέα κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις, στην οικονομία, στην κοινωνία και το κράτος και όσο αυτό μαζί με τη μείωση των φόρων μεταφράζεται σε ανάπτυξη, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα εθνικά επιχειρήματα για να μειωθεί από το 2021 ο υψηλός στόχος των πλεονασμάτων του 3,5%

Οι δανειστές έχουν, ήδη, στείλει τα μηνύματά τους στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον φέτος και του χρόνου. Από το 2021 βλέπουμε…

Δεν θέλουν να δώσουν σήμα χαλάρωσης στην Ελλάδα, όπου τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα, την ώρα που βρίσκονται στα μαχαίρια με την Ιταλία για το δικό της υψηλό έλλειμμα, λένε καλά πληροφορημένοι παράγοντες, για τα όσα συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Καλώς ή κακώς, η Ιταλία είναι, αυτή την ώρα, ο μεγάλος ασθενής στην ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα, οπότε όλα ξεκινούν και τελειώνουν σ’ αυτήν.

Για αυτό και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να τοποθετηθεί δημόσια για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στο ισχύον πρόγραμμα και στους στόχους του. Το ίδιο μήνυμα θα κομίσει στην Αθήνα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την ερχόμενη εβδομάδα όπου, επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του στο συνέδριο του Economist, θα έχει τις πρώτες επαφές ως εκπρόσωπος των δανειστών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Το δεύτερο μήνυμα όμως που έχουν στείλει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα είναι ότι με τη θετική στάση τους θα διευρύνουν τα περιθώρια στην κυβέρνηση της ΝΔ να επιτύχει, φέτος και το 2020, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να βγάλουν κόκκινες κάρτες για τις προτεραιότητες της πολιτικής της, ιδιαίτερα για το καυτό ζήτημα της μείωσης των φόρων. Παρότι αυτό θα είναι το μεγάλο θέμα στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, η εικόνα που υπάρχει αυτή την ώρα είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους σε ένα πακέτο μείωσης των φόρων, περιορισμού των δαπανών και ισχυρών μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύει στην επίτευξη των πλεονασμάτων. Σε ένα πακέτο με διαφορετικό μείγμα πολιτικών από αυτό που εφήρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα στηρίζεται κυρίως στην ανάπτυξη και όχι στους φόρους.

Οσο αυτό αποδίδει, τόσο πιο κοντά θα έρχεται ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, που ούτως ή άλλως, βάσει προγράμματος, πρόκειται να γίνει το 2023. Με άλλα λόγια, όσο η νέα κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις, στην οικονομία, στην κοινωνία και το κράτος και όσο αυτό μαζί με τη μείωση των φόρων μεταφράζεται σε ανάπτυξη, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα εθνικά επιχειρήματα για να μειωθεί από το 2021 ο υψηλός στόχος των πλεονασμάτων του 3,5%. Η ΔΕΗ, το Ελληνικό, τα ΕΛΤΑ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ, το μαχαίρι στη γραφειοκρατία των επενδύσεων, το νοικοκύρεμα και η μεταφορά στην ψηφιακή εποχή του δημόσιου τομέα είναι τομείς στους οποίους επιβάλλεται να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, ώστε, με τη σειρά της, η χώρα μας να στείλει το δικό της μήνυμα προς τους δανειστές.

Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι. Και για την κυβέρνηση και για την οικονομία και για την επόμενη γενιά.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024