Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Γ’)

Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Γ’)

Η μεν επιρροή σχετίζεται με το ρήμα ρέω (επι- + ρέω, με διπλασιασμό του ρ λόγω της συνθέσεως), ενώ η επήρεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρέω

Τέλος, το ουσιαστικό επιρροή συναντάται και στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με την έννοια της συρροής, της εισροής, της πλημμύρας, του κατακλυσμού ή του χειμάρρου.

Το εν λόγω ουσιαστικό ήταν παράγωγο του ρήματος επιρρέω, που σήμαινε ρέω/τρέχω/χύνομαι επί της επιφανείας κάποιου πράγματος, ρέω μέσα σε κάτι, (για ανθρώπους) κινούμαι σαν χείμαρρος προς κάποια κατεύθυνση, (για όχλο) έρχομαι ή πηγαίνω προς κάποιο μέρος.

Στη νέα ελληνική γλώσσα το ουσιαστικό επιρροή χρησιμοποιείται κατά τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

  • Για να δηλωθεί ο επηρεασμός του πνευματικού ή του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου, η επίδραση που ασκείται στις εκδηλώσεις ή στις αποφάσεις του: «Είναι εμφανές ότι βρίσκεται κάτω από την ολέθρια επιρροή του», «Ήταν σημαντική η επιρροή των μελών της οικογένειάς του στις επαγγελματικές επιλογές του», «Με ποιους τρόπους η Ελλάδα αφομοιώνει, επεξεργάζεται και μετουσιώνει την αμερικανική πολιτισμική επιρροή;»
  • Για να εκφραστεί η ισχύς ενός ανθρώπου στο πλαίσιο ορισμένης ανθρώπινης ομάδας, η ικανότητά του να επιβάλλεται με το κύρος του και να εμπνέει σεβασμό στους άλλους: «Απ’ ό,τι έχω διαβάσει, ο πολιτικός αυτός διέθετε μεγάλη επιρροή στο κόμμα», «Οι θρησκευτικοί ηγέτες ασκούν καθοριστική επιρροή στις κοινωνίες της μουσουλμανικής Μέσης Ανατολής».
  • Ως συνώνυμο της εξουσίας ή της κυριαρχίας, όταν γίνεται λόγος για μια χώρα: «Κατά τη μεταπολεμική περίοδο η χώρα μας πέρασε σταδιακά από την αγγλική στην αμερικανική επιρροή», «Κατά γενική ομολογία, η Κροατία ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας».

Το ουσιαστικό επιρροή συγκαταλέγεται στις λέξεις της Ελληνικής που εμφανίζουν προβλήματα ορθογραφίας, δεδομένου ότι συχνά-πυκνά συγχέεται με το προαναφερθέν ουσιαστικό επήρεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γραφές όπως επίρροια, επήρροια κ.ά.

Τέτοιου είδους ανορθογραφίες μπορούμε να τις αποφύγουμε εύκολα, εάν έχουμε κατά νουν ότι η μεν επιρροή σχετίζεται με το ρήμα ρέω (επι- + ρέω, με διπλασιασμό του ρ λόγω της συνθέσεως), ενώ η επήρεια, όπως εξηγήσαμε ανωτέρω, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρέω.

Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Α’)

Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Β’)

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024