Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επόμενη μέρα για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου

Η επόμενη μέρα για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου

Ο Τσίπρας από το προχθεσινό αποτέλεσμα, αν και παραδίδει την πρωθυπουργία, βγαίνει ενισχυμένος για την επόμενη μέρα στο κόμμα που θα έχει στο επίκεντρο τη μετεξέλιξή του και μάλιστα μέσα από συνέδριο το φθινόπωρο

Σε φάση ανασυγκρότησης, οργανωτικής και πολιτικής, αλλά και ταυτόχρονα μετασχηματισμού του κόμματος, εισέρχεται άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα. Η νέα ήττα από τη ΝΔ δημιουργεί νέο πολιτικό περιβάλλον για τον απερχόμενο πρωθυπουργό και πλέον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα στο εσωκομματικό πεδίο.

Μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστοι περίμεναν το κόμμα να ξεπεράσει το 30% και μέχρι και νωρίς προχθές το απόγευμα μιλούσαν για ποσοστά κοντά στο 27%-28%. Επί της ουσίας, όπως έλεγαν προχθές το βράδυ, «ο Τσίπρας δεν είναι νικητής, αλλά βγαίνει όρθιος από τις εκλογές», ενώ από τις κεντρικές τάσεις δεν υφίσταται θέμα αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας από το  αποτέλεσμα των εκλογών, λένε κάποιοι στο κόμμα, βγαίνει ενισχυμένος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ο επόμενος στόχος είναι η μετεξέλιξή του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα μέσα από συνέδριο το φθινόπωρο. Εξάλλου το είπε και ο ίδιος με τις δηλώσεις του στο Ζάππειο, όπου έδωσε έμφαση στην εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις εσωτερικές συζητήσεις, σε Κουμουνδούρου και Μέγαρο Μαξίμου προχθές το απόγευμα και το βράδυ, το κυρίαρχο επιχείρημα ήταν ότι ο Τσίπρας παραμένει το «ισχυρό χαρτί» και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον νέο ισχυρό πολιτικό πόλο και μάλιστα ως βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς.

Η ανάγνωση της ήττας

Παρά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, αυτό που τονίζεται από τα περισσότερα στελέχη είναι ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει και μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό διότι δεν έχασε με διψήφια διαφορά, ηττήθηκε με ποσοστό μικρότερο από αυτό των ευρωεκλογών (από τις 9,4 μονάδες έπεσε περίπου στις 8), αύξησε τη δύναμή του σε σχέση με τον Μάιο κατά 7,8% και ουσιαστικά εξουδετερώνει τα όποια σενάρια υπήρχαν εδώ και καιρό για πολύμηνη εσωστρέφεια.

Το μήνυμα

Παράλληλα, κεντρικά στελέχη του σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει «μία χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, απαλλαγμένη από τα Μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης». «Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία. Ρόλο που θα τιμήσουμε με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από την Κουμουνδούρου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα και μάλιστα με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ. «Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις υπέρ της κοινωνίας και των εργαζομένων» τόνισε.

Δυναμική αντιπολίτευση

Το ζήτημα από εδώ και πέρα, εκτός από τον μετασχηματισμό του κόμματος, είναι το είδος της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας πάντως έδειξε ότι έχει διάθεση σκληρής αντιπολίτευσης και μάλιστα από την πρώτη φάση της νέας διακυβέρνησης. «Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης της φωνής των αδυνάμων, των αξιών μας και θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη να επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου», ανέφερε.

«Η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε. Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε με άγνοια κινδύνου τη διακυβέρνηση και σήμερα παραδίδουμε την Ελλάδα με το κεφάλι ψηλά. Η Ελλάδα που παραλάβαμε ήταν στο έλεος της χρεοκοπίας με άδεια ταμεία και 28% ανεργία. Σήμερα παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. στα ταμεία, με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού και με το κύρος να έχει αποκατασταθεί», πρόσθεσε. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο επιχείρημα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι και έδειξε τον δρόμο που θα κινηθεί, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο κεντροαριστερό ακροατήριο: «Το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έφεραν στην κυβέρνηση με 35%. Αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024