Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mε αυτονομία 270 χλμ. το αμιγώς ηλεκτροκίνητο ΜΙΝΙ Cooper SE

Mε αυτονομία 270 χλμ. το αμιγώς ηλεκτροκίνητο ΜΙΝΙ Cooper SE

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο ΜΙΝΙ ευρείας παραγωγής είναι γεγονός και σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, υπόσχεται μηδενικές εκπομπές ρύπων χωρίς να απεμπολήσει τα οδικά χαρακτηριστικά που είναι συνυφασμένα με τα μοντέλα της φίρμας.

Η βρετανική φίρμα έκανε τα αποκαλυπτήρια του μοντέλου που θα αναλάβει να εισαγάγει την ΜΙΝΙ στην νέα της ηλεκτρική εποχή. Ο λόγος για το Cooper SE το οποίο περιγράφεται από την θυγατρική της BMW ως το «πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο premium μικρό αυτοκίνητο» αν και κάλλιστα σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το ομογάλακτο BMW i3.

Όπως και έχει με τις επίσημες συστάσεις και χαρακτηρισμούς το πρώτο ηλεκτρικό ΜΙΝΙ ευρείας παραγωγής είναι γεγονός και δείχνει να έχει τηρήσει απολύτως την υπόσχεση της φίρμας να μην προδώσει τη σχεδιαστική γραμμή που συνδέθηκε με την σύγχρονη εικόνα της πλέον 60χρονης φίρμας.

Την διαφορετικότητα της έκδοσης αναλαμβάνουν, όπως ακριβώς και στο πρωτότυπο που προηγήθηκε να τονίσου οι κίτρινες λεπτομέρειες, η κλειστή γρίλια, οι χαρακτηριστικής σχεδίασης ζάντες που συνηγορούν στη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής και φυσικά η απουσία απόληξης για την εξάτμιση.

Ανεξαρτήτως των σχεδιαστικών στοιχείων που προδίδουν τον ηλεκτρικό χαρακτήρα του, το Cooper SE φιλοξενεί στα σπλάχνα του ένα ηλεκτρικό μοτέρ 184 ίππων το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου 32,6 kWh που με τη σειρά τους υπόσχονται αυτονομία έως και 270 χλμ.

Με 184 ίππους και 270 Nm ροπής διαθέσιμα από την εκκίνηση, το ηλεκτροκίνητο ΜΙΝΙ υπόσχεται επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 250 χλμ./ώρα ενώ σύμφωνα με την ΜΙΝΙ η οδική συμπεριφορά του ηλεκτρικού μοντέλου δεν απεμπολεί τα δυναμικά χαρακτηριστικά που ανέδειξαν την φίρμα.

Για την επαναφόρτιση των μπαταριών απαιτούνται τρεισήμισι ώρες με τη συνδρομή φορτιστή 11 kW ενώ σε ταχυφορτιστή 50 kW απαιτούνται μόλις 35 λεπτά για την αναπλήρωση του 80% της ενέργειας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενσωμάτωση του ηλεκτρικού συνόλου και των μπαταριών δεν αλλοίωσε τις χωροταξικές δυνατότητες του ΜΙΝΙ, που και ως ηλεκτροκίνητο εξακολουθεί να προσφέρει χώρο αποσκευών από 211 έως 731 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Αυτό που έχει ωστόσο αλλάξει είναι η απόσταση από το έδαφος καθώς το ηλεκτρικό Cooper SE «στέκει» κατά 1,8 εκατοστό ψηλότερα, στοιχείο που κρίθηκε απαραίτητο για την ενσωμάτωση των μπαταριών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρά το επιπλέον βάρος που συνεπάγεται το ηλεκτρικό σύνολο, το Cooper SE είναι κατά μόλις 145 κιλά βαρύτερο σε σχέση με το τρίθυρο Cooper S με το αυτόματο κιβώτιο Steptronic.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του, αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτροκίνητο μοντέλο διαθέτει από τη βασική του έκδοση, φωτιστικά σώματα LED, διζωνικό κλιματισμό, σύστημα infotainment με οθόνη 6,5 ιντσών και σύστημα πλοήγησης ενώ στις προαιρετικές επιλογές του συγκαταλέγονται, μια μεγαλύτερη οθόνη 8,8 ιντσών, δερμάτινες επενδύσεις καθώς και η δυνατότητα επιλογής τεσσάρων διαφορετικών πακέτων για τις αποχρώσεις εσωτερικού και εξωτερικού και τις λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα άφιξής του, το ηλεκτροκίνητο MINI Cooper SE αναμένεται να δώσει το παρών στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης ενώ η διάθεσή του αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2020.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024