Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέγεθος του θράσους

Το μέγεθος του θράσους

Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι εν έτει 2019 θα βρισκόταν κυβέρνηση που θα κρατικοποιούσε το ποδόσφαιρο. Οχι στη Ζιμπάμπουε ή στην Τανγκανίκα, αλλά σε χώρα της ΕΕ

Το μόνο που δεν έκαναν στο ποδόσφαιρο ήταν να αλλάξουν τα ονόματα των ομάδων. Να αναβιώσουν η Σπαρτάκ, η Λοκομοτίβ, η Ντινάμο και η ΤΣΣΚΑ. Οπως επί υπαρκτού σοσιαλισμού. Ή να προσθέσουν ένα δεύτερο στοιχείο. Π.χ. Παναθηναϊκός – Αριστερή Προοπτική. ΠΑΟΚ – Προοδευτική Συμμαχία. ΟΦΗ – Ριζοσπαστική Ανατροπή. Οπως συνέβαινε για πολλά χρόνια με την Ξάνθη. Που είχε μετατραπεί σε Skoda Ξάνθη. Και μπροστά μάλιστα το όνομα του χορηγού. Αν το είχαν σκεφτεί, θα το είχαν καταφέρει. Από τη στιγμή δηλαδή που η ΕΡΤ πληρώνει και με το παραπάνω. Δεν θα τα χαλάγανε σε τέτοιου είδους μικρολεπτομέρειες. Το σωστό να λέγεται. Στην οικονομία μπορεί να απέτυχαν. Στη καθημερινότητα επίσης. Στην εξωτερική πολιτική μετατράπηκαν σε υπηρέτες δύο αφεντάδων (Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ). Εξού και η καθαρή ήττα στις χθεσινές εκλογές. Να μην τους αδικούμε όμως. Στο ποδόσφαιρο, αρίστευσαν.

Παραμάγαζο

Η επικράτησή τους ήταν ολοκληρωτική. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι εν έτει 2019 θα βρισκόταν κυβέρνηση που θα κρατικοποιούσε το ποδόσφαιρο. Οχι στη Ζιμπάμπουε ή στην Τανγκανίκα, αλλά σε χώρα της ΕΕ. Καταρχήν με τον Χαράλαμπο – Σταύρο Κοντονή, στη συνέχεια με τον Γ. Βασιλειάδη και υπό την υψηλή εποπτεία του Ν. Παππά. Το περιβόητο αυτοδιοίκητο έγινε ρόμπα ξεκούμπωτη. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετατράπηκε σε κυβερνητικό παραμάγαζο. Τα εκατομμύρια της ΕΡΤ, πετσετάκια. Προς εξυπηρέτηση ημετέρων. Κι εργαλείο προς επίρρωση της κυβερνητικής επιβολής και εξουσίας. Αφού σας πληρώνουμε και με το παραπάνω, θα το βουλώσετε και θα κάνετε ό,τι λέμε εμείς. Οπερ και εγένετο. Πέρναγε κρυολόγημα ο Βασιλειάδης (φωτογραφία κάτω), τους έπιανε βήχας σε ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ. Για να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα 40 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ξεκάρφωμα

Δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε σε δικτατορίες που καταρρέουν. Από τη μία να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους κι από την άλλη να συγκαλούν σύσκεψη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ. Το μεσημέρι της Παρασκευής. Τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις εκλογές. Και για σάλτσα, για ξεκάρφωμα, τσοντάρουμε την ΑΕΚ (που δεσμεύεται με τη Νova και για την προσεχή περίοδο) και τον ΟΦΗ. Πραγματικά, δεν έχει ξαναγίνει. Λιγότερο από δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί να τρέχουν μπας και προλάβουν να εξυπηρετήσουν τον Ιβάν. Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός. Στο ένα γραφείο του Μαξίμου να συνεδριάζουν και στα υπόλοιπα να μαζεύουν πράγματα και να καταστρέφουν έγραφα. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να δεις την εικόνα. Τον Αλέξη να μιλάει με τον Τσακαλώτο και τον Παππά (φωτογραφία πάνω) για τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ και στα διπλανά γραφεία να κουβαλάνε κούτες.

Απιστία

Επί της ουσίας δεν μπορείς να έχεις αντίρρηση. Να εμπλακεί η δημόσια τηλεόραση στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις. Να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος (και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες) να παρακολουθεί δωρεάν ποδόσφαιρο. Κι ειδικότερα στην περιφέρεια. Σύμφωνα όμως με τους κανόνες της αγοράς. Δεν είναι δυνατόν στον ΟΦΗ, που πέρυσι είχε συμβόλαιο 900.000 στο συνδρομητικό, να προφέρονται από την ΕΡΤ 2,5 εκατ. (1,75 καθαρά). Εύλογα ο Αλέξης Κούγιας να βάλει τις φωνές για καραμπινάτη απιστία και να απειλεί με μηνύσεις «όλους όσους έχουν συμμετάσχει σ’ αυτή την παρανομία, δύο ημέρες πριν τις εκλογές». Δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται στον ΠΑΟΚ (και στην ΑΕΚ) ετήσιο συμβόλαιο 11 εκατ. (7,5 καθαρά). Νούμερα εξωπραγματικά για τα δεδομένα της αγοράς. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτει η ΕΡΤ 63 εκατ. για το ποδόσφαιρο (Σούπερ Λιγκ 1, 2 και Φούτμπολ Λιγκ).

Ρουσφέτι

Στην περυσινή σεζόν, για 100 και πλέον παιχνίδια που μεταδόθηκαν (συνολικού κόστους 27 εκατ.) τα έσοδα δεν ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Για την επόμενη χρονιά (2019-20) τίναξαν την μπάνκα στον αέρα με 67 εκατ. Αδιανόητο. Και σχετικά με το μέγεθος του θράσους. Δεν είναι τόσο το προεκλογικό ρουσφέτι της τελευταίας στιγμής, όπως εκτιμήθηκε από τα ΜΜΕ. Οσο να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένο επιχειρηματία στον οποίο έχουμε υποχρέωση. Οπως χαρίσαμε το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ ύψους 40 εκατ., έτσι προσφέρουμε ετήσιο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ 11 εκατ. ευρώ. Νοθεύοντας τις συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού. Λεφτά που σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα δεδομένα της αγοράς. Δικά τους είναι όμως για να τα λυπηθούν; Αφού βρήκανε παπά, πήρανε φόρα να θάψουνε καμπόσους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ατρομήτου των 800 εισιτηρίων.

Νταραβέρια

Συμβόλαιο 1,9 εκατ. καθαρά, κοντά στα 3 εκατ. μεικτά. Ατρόμητος – Λαμία ή Ατρόμητος – Παναιτωλικός, να κάτσει να το δει ποιος; Οι πρόσφατες αποφάσεις βέβαια θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της νέας κυβέρνησης κι είναι σχεδόν απίθανο να υλοποιηθούν. Αυτό που ενοχλεί είναι το μέγεθος του θράσους. Τα νταραβέρια μέχρι την τελευταία στιγμή.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024