Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τυνησία: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας

Τυνησία: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας

Ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη σημερινή διπλή επίθεση καμικάζι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας που έγινε νωρίτερα σήμερα με στόχο την αστυνομία στην πρωτεύουσα Τύνιδα της Τυνησίας, ανέφερε το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Στην επίθεση, που σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη, συνέβη κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν και μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.

Η διπλή επίθεση

Στην κύρια λεωφόρο της Τύνιδας, τη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ένας καμικάζι έβαλε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας τρεις πολίτες καθώς και έναν αστυνομικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Κομμάτια ανθρώπινης σάρκας, πιθανότητα του καμικάζι, βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο γύρω από το όχημα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε όχι μακριά από την πρεσβεία της Γαλλίας.

Περαστικοί λιποθύμησαν από το σοκ και πολλά καταστήματα και υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης κατέβασαν αμέσως ρολά.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν γρήγορα στον τόπο της επίθεσης και προειδοποιούσαν με επιθετικό τόνο τους περίεργους που είχαν συγκεντρωθεί να απομακρυνθούν.

Μισή ώρα αργότερα, μια δεύτερη επίθεση καμικάζι είχε στόχο ένα συγκρότημα της Εθνοφρουράς στην περιφέρεια της Τύνιδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

https://twitter.com/sotiridi/status/1144199673000996864

Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μπροστά από την πίσω πόρτα του συγκροτήματος του Γκορτζάνι, όπου είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες της Εθνοφρουράς, της δικαστικής αστυνομίας και της υπηρεσίας αντιτρομοκρατικών ερευνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σοφιέν Ζάαγκ.

«Είναι μια δειλή τρομοκρατική επιχείρηση που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση των Τυνήσιων, της οικονομίας και τη δημοκρατική μετάβαση ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Γιουσέφ Σαχέντ, ο οποίος μετέβη στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα μετά την επίθεση.

«Αυτές οι (τρομοκρατικές) οργανώσεις δεν έχουν θέση στην Τυνησία και ο πόλεμός μας εναντίον τους είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη, ένα θέμα ζωής ή θανάτου», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique TV, ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Σοφιέν Σλιτί, δήλωσε πως οι δύο καμικάζι χρησιμοποίησαν ζώνη με εκρηκτικά.

«Δεν γνωρίζουμε αν ήταν αυτοσχέδιας κατασκευής ή όχι. Οι έρευνες για τον προσδιορισμό της ταυτότητας των δύο καμικάζι συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ο Σοφιέν Ζαάγκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «οι δύο καμικάζι ήταν άνδρες».

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της Τυνησίας

Σήμερα, επίσης, ο πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε «κρίσιμη κατάσταση».

Ηλικίας 92 ετών, ο Εσέμπσι «είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τύνιδας», ανέφερε η προεδρία στη σελίδα της στο Facebook.

«Η κατάσταση του προέδρου είναι κρίσιμη», αλλά «σταθερή», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλός του Φιράς Γκεφρές, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι έχει πεθάνει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιουσέφ Σαχέντ επισκέφθηκε τον πρόεδρο Εσέμπσι στο νοσοκομείο και κάλεσε να σταματήσει η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την υγεία του, όπως έγραψε στο Facebook.

Ο Εσέμπσι είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Τα τυνησιακά ΜΜΕ είχαν αναφέρει τότε ότι εισήχθη στο νοσοκομείο και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μοχαμέντ Ενασέρ, ο οποίος επιφορτίζεται σύμφωνα με το Σύνταγμα με την προσωρινή προεδρία σε περίπτωση απουσίας του προέδρου.

Σήμερα ο Ενασέρ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην Εθνοσυνέλευση όπου αναμένεται σύμφωνα με τα τυνησιακά ΜΜΕ και τη βουλευτή Μιριάν Μπουζμπέλ να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης για την ύπαρξη ενδεχόμενως ενός κενού εξουσίας, επαφίεται θεωρητικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όμως το τελευταίο δεν έχει συσταθεί.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024