Τα κλειστά σύνορα δεν σταματούν τη μετανάστευση. Όμως σκοτώνουν πατεράδες, μανάδες και παιδιά

Την κράτησε σφιχτά κοντά του. Την έβαλε κάτω από τη μπλούζα του για να μην την παρασύρουν τα νερά. Τελικά τους παρέσυραν και τους δύο.

Ο φωτογραφικό φακός τους αποτύπωσε αγκαλιασμένους.

Με όλη την τρυφεράδα που έχει ένας πατέρας όταν αγκαλιάζει τη μικρή του κόρη.

Και με όλη την οργή που αφήνει ένας άδικος και παράλογος θάνατος.

Ήταν ένας πατέρας και μια κόρη. Και ζητούσαν ένα καλύτερο αύριο.

Για να μπορεί να την αγκαλιάζει σε ένα λούνα παρκ του την πήγε ένα Σάββατο ή να το πρωί πριν την πάρει το σχολικό.

Όχι για να τη σώσει από πνιγμό.

Ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ αλλά φοβήθηκαν ότι το αίτημα τους δεν θα γινόταν δεκτό και θα έπρεπε έπρεπε να περιμένουν για πολύ καιρό στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, γιατί οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο Μεξικό όσους ζητούν άσυλο μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους.

Τέσσερα χρόνια πριν ήταν ο μικρός Αιλάν. Η φωτογραφία του σε μια παραλία στην Αλικαρνασσό έκανε το γύρο του κόσμου.

Εκεί δεν ήταν τα μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ και η προσπάθεια του να υψώσει ένα τείχος ενάντια στη μετανάστευση από το νότο. Ήταν οι πολιτικές του «Φρουρίου Ευρώπη» που έχουν κάνει τη Μεσόγειο νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται. Τα κλειστά σύνορα, τα τείχη, τα ναρκοπέδια, τα συρματοπλέγματα, τα περιπολικά σκάφη, οι «επαναπροωθήσεις» δεν τις ανακόπτουν.

Όμως, αυξάνουν τα θύματα. Τις χιλιάδες ανθρώπων που πνίγηκαν –και δεν αλλάξουν τα πράγματα– θα πνιγούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ή θα πεθάνουν από τη δίψα στα αμερικανομεξικανικά σύνορα.

Γιατί αυτή η πολιτική είναι απλά δολοφονική. Όπως και εάν περιγράφεται.

Για αυτό το λόγο όταν κάποιος πολιτικός επιμένει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το «μεταναστευτικό» και το «προσφυγικό» ας τον ρωτήσουμε: Πόσοι νεκρά παιδιά εκτιμά ότι θα χρειαστούν;

Και εάν κάποιος κρούει τον κίνδυνο από την «παράνομη μετανάστευση», ας τον ρωτήσουμε: Ποια μέθοδο παράλογου και άδικου θανάτου θεωρεί προτιμότερη για τους μετανάστες;

Και όποιος ζητά την να ληφθούν «μέτρα φύλαξης των συνόρων» ας τον ρωτήσουμε: Θέλει να ανοίγουν πυρ κατά των προσφύγων ή απλώς να εξασφαλίζεται ότι αυτοί θα αντιμετωπίσουν αρκετές κακουχίες ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους;

Η μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές γεννιούνται γιατί υπάρχουν στον πλανήτη μας πόλεμοι, δυστυχία και τεράστια ανισότητα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι φεύγουν για να πάνε κάπου καλύτερα. Είτε για να αποφύγουν τον πόλεμο είτε για να αποφύγουν την φτώχεια. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο η ανισότητα εντείνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Γι’ αυτό το λόγο και η μόνη αντιμετώπιση είναι να αναγνωρίσουμε ότι και το άσυλο και η μετανάστευση είναι δικαιώματα.

Δηλαδή, να αποδεχτούμε τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα να πάνε να ζήσουν κάπου αλλού για να μπορέσουν να έχουν μια καλή και αξιοπρεπή ζωή.

Διαφορετικά απλώς θα δούμε και άλλες φωτογραφίες με μπαμπάδες και τις κορούλες τους.

Όχι από το λούνα παρκ. Ούτε από μια οικογενειακή γιορτή. Αλλά από μια ακτή όπου θα τους έχουν βρει νεκρούς.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr