Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εποχή για την παρουσία της Cosco στον Πειραιά - Στόχος η κοινωνική προσφορά στην πόλη

Νέα εποχή για την παρουσία της Cosco στον Πειραιά – Στόχος η κοινωνική προσφορά στην πόλη

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, Β. Μαρινάκης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και φορείς της πόλης υποδέχθηκαν τη 18μελή αντιπροσωπεία από το δήμο της Σαγκάης, παρουσία της κινέζας Πρέσβειρας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue και του προέδρου της Cosco Shipping Group κ. Xu Lirong

O Πειραιάς θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης επενδύσεων. Η παρουσία εδώ και χρόνια της κινεζικής Cosco έχει βάλει το μεγάλο λιμάνι στο χάρτη των επενδυτών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που έγινε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Παρασκευή. Μια πολυπληθής αντιπροσωπεία από το δήμο της Σαγκάης υπό τον δήμαρχο κ. Ying Yong, παρουσία της κινέζας Πρέσβειρας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue και του προέδρου της Cosco Shipping Group κ. Xu Lirong, έγιναν δεκτοί από τη δημοτική αρχή του Πειραιά.

Ηταν εκεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Προσόδων & Εμπορίου κ. Γιάννης Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων κ. Ανδρέας  Βεντούρης, ο Γενικός Γραμματέας του  Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης  Ταταρόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Δημάρχου κ. Βασίλης Τοκάκης.

Καθώς η συζήτηση είχε οικονομικό, επιχειρηματικό χαρακτήρα, στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή συζήτηση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της πόλης καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά. Συγκεκριμένα:  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς  κ. Βασίλης Κορκίδης, ο  Πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ.  Νίκος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινέζικου Συνδέσμου κ. Λευτέρης Κόντος.

Ο Πειραιάς και η Σαγκάη συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς κι εκπαιδευτικούς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις συνομιλίες που έγιναν.

Η πολυπληθής αντιπροσωπεία αλλά και η παρουσία της κινέζας πρέσβειρας, κ. Zhang Qiyue (τρίτη από δεξιά), ανέδειξε τη σημασία που δείχνει η Κίνα και η Cosco για τον Πειραιά

Αδερφοποιημένες από το 1985

Η αρχή για την συνεργασία των δύο πόλεων ξεκίνησε το 2018 όταν επισκέφτηκε την κινεζική πόλη ο Γιάννης Μώραλης. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι δύο πόλεις είναι αδερφοποιημένες από το 1985, κάτι που υπενθύμισε ο δήμαρχος Πειραιά παρουσιάζοντας ένα αντίγραφο πρωτοκόλλου αυτής της αδερφοποίησης.

Στόχος πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας, η ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση του Πειραιά με την Σαγκάη με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών που προκύπτουν.

Αλλωστε, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά έχει αποδώσει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην τοπική κοινωνία. Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα της συζήτησης των δύο αντιπροσωπειών. Αντηλλάγησαν απόψεις και προτάσεις για το πώς θα ενισχυθεί η επιχειρηματική συνεργασία αλλά και πώς θα μπορούσαν τα θέματα παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού να φέρουν ακόμη πιο κοντά τον Πειραιά και την Σαγκάη.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε και η φιλοξενία της Οπερας της Σαγκάης στο εκπληκτικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η παρουσία της πρέσβειρας καθώς και του προέδρου της Cosco στην συνάντηση ανέδειξε και τη σημασία που δίνουν οι Κινέζοι στην συνεργασία με το δήμο Πειραιά και στην ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του κινεζικού κολοσσού στο λιμάνι. Κάτι που αναφέρθηκε εκτενώς από όλους. Ειδικά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος τόνισε ότι πρέπει οι Πειραιώτες να είναι περήφανοι για την προσφορά της Cosco στο λιμάνι και την πόλη ευρύτερα.

O Βαγγέλης Μαρινάκης υποδέχεται τον επικεφαλής της Cosco Shipping Group κ. Xu Lirong

B. Μαρινάκης: «Οι Κινέζοι σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, αγαπούν την πατρίδα τους»

Αφού καλωσόρισε τη 18μελή αντιπροσωπεία και τους υψηλούς προσκεκλημένους ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ όταν έχω απέναντι μου ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις τους, αγαπούν και είναι περήφανοι για την πατρίδα τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πειραιάς είναι η πύλη του εμπορίου και του πολιτισμού της Ευρώπης για ολόκληρο τον κόσμο και μην ξεχνάμε ότι εδώ απ΄ έξω,  στη Σαλαμίνα, άλλαξε μέσω της ιστορικής ναυμαχίας η μοίρα της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου.

Είμαι σίγουρος ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και εμπρός είναι η κοινωνική προσφορά της Cosco στον Πειραιά και στον Πειραϊκό λαό. Μια προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι αντάξια τόσο της ιστορικότητας της πόλης, όσο και της ίδιας της επένδυσης των κινέζων φίλων μας στο λιμάνι μας. Εξάλλου είναι πολύ σημαντικό οι Πειραιώτες να είναι υπερήφανοι για αυτά που θα προσφέρει η Cosco στον Πειραιά».

«Ηθική υποχρέωση η κοινωνική προσφορά»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε με έμφαση ότι «είναι μεγάλη ηθική υποχρέωση οποιουδήποτε μεγαλουργεί σε έναν τόπο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό κάνω κι εγώ προσωπικά εδώ και τόσα χρόνια με τους συνεργάτες μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, καθώς οφείλουμε να δείχνουμε εμπράκτως τις κοινωνικές μας ευαισθησίες.

Γι’ αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να δείξετε άμεση ανταπόκριση. Σε ό,τι αφορά τον Δήμαρχο Σαγκάης, θα ήθελα με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων μας το 2020, να ανανεώσουμε τους όρκους φιλίας και τιμώντας αυτά τα 35 χρόνια, να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ζητήσω και πάλι τη δέσμευση σας, ότι θα προχωρήσετε το γρηγορότερο δυνατόν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η προσφορά σας στον Πειραϊκό λαό να είναι άμεση και αντιληπτή στην καθημερινή ζωή της πόλης μας».

Γ. Μώραλης: «Η επένδυση της Cosco δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική στον Πειραιά»

Τη σημασία της επένδυσης των Κινέζων στον Πειραιά εξήρε και ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης ο οποίος μίλησε επίσης για την κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία υπογραμμίζοντας πως επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει συνεργασία με την Cosco καθώς και να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τους πολίτες. «Θέλουμε η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία καθώς και να αποκτήσει ο Πειραιάς οφέλη από αυτή την επένδυση», σημείωσε ο κ. Μώραλης, υπογραμμίζοντας πως η επένδυση στο λιμάνι δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη. Επιπλέον ο Δήμαρχος ενημέρωσε την κινεζική αποστολή για την θετική προοπτική της πόλης, επισημαίνοντας πως ο Πειραιάς έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

O δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης με τον δήμαρχο Σαγκάης, Ying Yong

Επεσήμανε πως εκτός από την επένδυση στο λιμάνι, υλοποιούνται σημαντικά έργα όπως είναι το μετρό, το οποίο θα βελτιώσει προς το καλύτερο τη λειτουργία της πόλης, δίνοντας  ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει λόγω και της λειτουργίας του λιμανιού, καθώς και ένα μεγάλο «πακέτο» δημοτικών επενδύσεων αλλά πλέον και ιδιωτικών επενδύσεων, τα οποία δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης. Είπε ακόμη ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ο Πειραιάς θα είναι σίγουρα μια πιο σύγχρονη, λειτουργική και φιλική πόλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε επίσης ότι ο Πειραιάς είναι μια μικρή πόλη σε σχέση με τη Σαγκάη, υπογραμμίζοντας, όμως, πως έχει στρατηγικό γεωγραφικό ρόλο για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη καθώς αποτελεί μια σημαντική πύλη.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Ο Δήμαρχος της Σαγκάης κ. Ying Yong μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πόλεων και μίλησε για τα οφέλη της μεγάλης επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αναφέρθηκε στη σημαντική γεωγραφική θέση της πόλης μας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον Πειραιά και να επενδύουν οι  επιχειρήσεις στην πόλη. Τέλος ο κ. Ying Yong προσκάλεσε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και αντιπροσωπεία του Δήμου με τη συμμετοχή παραγωγικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών φορέων, να επισκεφθούν τη Σαγκάη τον Νοέμβριο.

Οι δύο αντιπροσωπείες συνομιλούν για την ισχυροποίηση των δεσμών Πειραιά και Σαγκάης

Ο Πρόεδρος της Cosco Shipping Group κ. Xu Lirong, αναφέρθηκε στη σχέση της Cosco με την πόλη του Πειραιά. Μιλώντας για την επένδυση της Cosco, τόνισε πως το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου. Ο κ. Xu Lirong υποστήριξε τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Cosco και Πειραιά.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024