Στα Ελληνοτουρκικά θέματα αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Στα Ελληνοτουρκικά θέματα αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Αυτό που είναι λάθος όλων των κυβερνήσεων -και της σημερινής- είναι πως δεν έχουν επεξεργαστεί ποτέ μια κοινή στρατηγική, η οποία να λαμβάνει υπόψη και τις αντιπαλότητες που υπάρχουν στην περιοχή, από πλευράς γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωενεργειακών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «να λαμβάνει υπόψιν της και αυτά που είναι σταθερά σε σχέση με την Τουρκία.

Υπάρχει μια διαχρονική πρόκληση και ένταση, μια επίμονη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια συστηματική αμφισβήτηση της κυριαρχία μας».

«Κατά καιρούς φλυαρούμε, κάνουμε δηλώσεις, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε βελτιώσει το κλίμα» υπογράμμισε και συνέχισε πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.

Πλέον η Ελλάδα είναι προσαρτημένη, μην πω εξαρτημένη, από την αμερικανική πολιτική τόσο στα βαλκάνια όσο και στην Μέση Ανατολή». Αναφορικά στην τουρκική προκλητικότητα διευκρίνισε πως «υπάρχει ένας Σουλτανισμός στην Τουρκία. Υπάρχει μια διευρυμένη διαφθορά, μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, υπάρχει εμφανής οικονομική κρίση, η λίρα ολοένα και υποτιμάται.

Η Τουρκία παίζει με έναν τυχοδιωκτικό τρόπο στην εξωτερική πολιτική». Ενώ όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας κατέστησε σαφές πως «και στον τομέα των Βαλκανίων και στον τομέα της Μέσης Ανατολής έχει υποχωρήσει η Ελλάδα από πλευράς οντότητας.

Η Ελλάδα δεν έχει την οντότητα που είχε ως ανεξάρτητη δημοκρατία που μπορούσε να παίξει δημιουργικό ρόλο και στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως οι έλληνες υπουργοί Εξωτερικών πρέπει να είναι λιγότερο φλύαροι.

«Η διπλωματία χρειάζεται αποτελεσματικότητα και η ελληνική αποτελεσματικότητα είναι για κλάματα» εξήγησε. Κλείνοντας διευκρίνισε πως «Δεν ξέρει κανείς από ένα σημείο και πέρα η τουρκική πολιτική τι έχει πίσω από το προκάλυμμα των σημερινών προκλήσεων. Εγώ φοβάμαι ότι προωθείται το σενάριο που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι της διχοτόμησης της Κύπρου. Η Τουρκία ποτέ δεν πολιτεύτηκε χωρίς ενιαίο σχέδιο».

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr