Η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας για την ανάγκη έμπρακτης ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ, η οποία αντιδρά όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, συζητώντας την Τρίτη το βράδυ στην κρατική τηλεόραση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Η διασφάλιση της ενότητας»

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, θέμα που θα θέσει την προσεχή Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πριν το Συμβούλιο της ΕΕ, και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας του ελληνισμού, μια πολύτιμη σύγκλιση και πολιτικά και διπλωματικά, όπως είπε, που διαμορφώνεται σήμερα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια και, αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας, η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική».

«Η ισχυρότερη αποτροπή είναι η ενότητα του έθνους»

«Εχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ρόλο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κανένα από αυτά τα απονενοημένα διαβήματα διότι ξέρει καλά ότι και η διπλωματική συγκυρία δεν της επιτρέπει μία τυχοδιωκτική κίνηση.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα φαίνεται ότι δεν απέτρεψαν μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

«Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή, είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε κάθε μέρα» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ως καινούργιο στοιχείο σε μία πολύπλοκη εξίσωση που πρέπει να αξιολογηθεί, χαρακτήρισε την κίνηση του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι δεν δραματοποιούμε αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αξιολογούμε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr