«Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος για τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία αποτελεί «μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνέργειας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ξανά στο παρελθόν μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

«Σαφές αποτρεπτικό μήνυμα της ΕΕ»

«Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος»  υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν απλώς διμερή διαφορά, αντίθετα, αφορούν τα σύνορα της ίδιας της ΕΕ, και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ περνά από την απλή καταδίκη της Τουρκίας σε συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την αναγκαία διπλωματική ισχύ που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προβολής ισχύος της Τουρκίας.

«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση»

«Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ, η οποία αντιδρά όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, θέμα που θα θέσει την προσεχή Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πριν το Συμβούλιο της ΕΕ, και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο δε του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας του ελληνισμού, μια πολύτιμη σύγκλιση και πολιτικά και διπλωματικά, όπως είπε,  που διαμορφώνεται σήμερα απέναντι  στην τουρκική προκλητικότητα.

Κουμουτσάκος: «Εχουμε ένοπλες δυνάμεις… »

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι  πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια και, αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας, η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική».

«Εχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ρόλο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κανένα από αυτά τα απονενοημένα διαβήματα διότι ξέρει καλά ότι και η διπλωματική συγκυρία δεν της επιτρέπει μία τυχοδιωκτική κίνηση.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα φαίνεται ότι δεν απέτρεψαν μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

«Εχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα, με  διπλωματικό τρόπο, για να μη διανοηθεί καν η Τουρκία να έρθει και να τρυπήσει σε δική μας υφαλοκρηπίδα» απάντησε  ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η δύναμη που εκπέμπει το πολεμικό ναυτικό μας είναι ενισχυτική της αποτροπής που εξασφαλίζει η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της χώρας μας.

«Η ενότητα του έθνους»

«Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή, είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε κάθε μέρα» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά με την απόφαση του ψευδοκράτους να προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με την Αμμόχωστο, ο  υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό από πλευράς της Τουρκίας στην απομόνωσή της.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην απομόνωσή της δημιουργώντας ένα πυροτέχνημα και στην πραγματικότητα την επιτείνει.

Ως καινούργιο στοιχείο σε μία πολύπλοκη εξίσωση που πρέπει να αξιολογηθεί χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Αμμοχώστου από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι δεν δραματοποιούμε αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αξιολογούμε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τέλος, επισήμανε επίσης την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, νηφαλιότητας και αυτοπεποίθησης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr