Νέα αναβολή στην παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες κι έχει αναβληθεί επανειλημμένα.
Η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της Ουάσιγκτον για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβριο, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.
Αναμένεται εδώ και μήνες
Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες κι έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Το σχέδιο αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό παρά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα φέρει τη «συμφωνία του αιώνα».
«Συζητάμε αυτή τη στιγμή για ενδεχόμενη αναβολή ως την 6η Νοεμβρίου, θα ήταν λογικό να αναμείνουμε να σχηματιστεί νέα [ισραηλινή] κυβέρνηση», είπε ο Γκρίνμπλατ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.
«Αλλά θα αποφασίσουμε γι’ αυτό μετά το Μπαχρέιν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση του Τραμπ οργανώνει στα τέλη Ιουνίου στη Μανάμα του Μπαχρέιν διεθνή σύνοδο για την οικονομική πτυχή του σχεδίου.
«Δεν είναι μυστικό ότι οι εκλογές στο Ισραήλ άλλαξαν τα δεδομένα. Εάν δεν γίνονταν νέες εκλογές, πιθανόν θα το παρουσιάζαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε ο Γκρίνμπλατ.
Υπέρ των δηλώσεων Φρίντμαν…
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ ήδη ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου για το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού [αρχές Ιουνίου] και ώσπου να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.
Ομως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας αφού η δεξιά κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.
Προτίμησε έτσι να προκαλέσει τη διάλυση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών.
Αυτές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναμένεται να τις ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις διάρκειας αρκετών εβδομάδων ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Ο Γκρίνμπλατ τάχθηκε εξάλλου υπέρ των δηλώσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τον οποίο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προσαρτήσει «μέρος» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Πόουστ.
«Υπό ορισμένες προϋποθέσεις (…) θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κρατήσει ένα τμήμα της, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Οχθη», είπε ο αμερικανός πρεσβευτής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις αρχές του μήνα στην εφημερίδα The New York Times.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο Μικ Τζάγκερ έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο το 1976, σύμφωνα με τη νέα βιογραφία των Rolling Stones
- Χανιά: Η στιγμή που οδηγός ΙΧ χάνει τον έλεγχο και «καρφώνεται» σε σταθμευμένα αυτοκίνητα
- Ρουμάνοι: «Κάνει σκέψεις αποχώρησης ο Ραζβάν Λουτσέσκου»
- «Εδώ βρίσκεται ο λόγος που έκανα ότι έκανα» – Τι γράφουν τα σημειώματα που άφησε ο 89χρονος που τραυμάτισε 5 άτομα
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κοινότητα Αμπελώνα από τον Δήμο Πύργου
- Markos by Night: Το γέλιο επιστρέφει και αυτό το Σάββατο
- Το προφίλ του 89χρονου που τραυμάτισε 5 άτομα σε δύο διαφορετικά σημεία της Αθήνας
- Πηγές της Περιφέρειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόθεση τα Προσφυγικά να επιστραφούν ως χώροι κοινωνικής κατοικίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442