Το δικαστήριο έκρινε ότι οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους γιατρούς να δηλώνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν όχι όμως και να περιγράφουν το πώς γίνεται η διακοπή της κύησης.

Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ σε δύο γυναικολόγους επειδή «διαφήμιζαν» στον ιστότοπό τους τον τρόπο με τον οποίο κάνουν αμβλώσεις στην κλινική τους, στο Βερολίνο.

Η ερμηνεία του νόμου…

Πρόσφατα, οι γερμανικές αρχές ήραν νόμο που ίσχυε από τη ναζιστική εποχή και απαγόρευε να διαφημίζονται οι αμβλώσεις.

Ομως το δικαστήριο έκρινε ότι οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους γιατρούς να δηλώνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν όχι όμως και να περιγράφουν το πώς γίνεται η διακοπή της κύησης.

Η Μπετίνα Γκάμπερ και η Βερένα Βάγιερ θα πρέπει να καταβάλουν από 2.000 ευρώ η καθεμία. Η δικαστής Κριστίνε Μάτιακ έκρινε ότι δεν ήταν επιτρεπτό να αναφέρουν ότι κάνουν αμβλώσεις «χωρίς αναισθησία» και «σε ασφαλές περιβάλλον».

Η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο ήρε την απαγόρευση της «διαφήμισης», επιτρέποντας στους γυναικολόγους να δηλώνουν αν κάνουν αμβλώσεις. Μέχρι τότε, κάτι τέτοιο θεωρείτο παράνομη προπαγάνδα και τιμωρείτο με φυλάκιση δύο ετών.

Θα φτάσουν μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο

Οι δύο γυναικολόγοι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση και δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο καθώς θεωρούν ότι ο νόμος αντιτίθεται στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

Η δικαστής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αντισυνταγματικό στον νόμο, όμως παραδέχτηκε ότι πρόκειται για αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Πριν την έναρξη της δίκης, περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν ζητώντας την απαλλαγή των δύο γυναικολόγων και την πλήρη κατάργηση της παραγράφου 219a του νόμου που αφορά τη διαφήμιση της εθελούσιας διακοπής της κύησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr