Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Αυγή και νεολαία: Εκπαίδευση... νεοναζί

Χρυσή Αυγή και νεολαία: Εκπαίδευση… νεοναζί

Μια φωτογραφία του Ηλία Κασιδιάρη ανάμεσα σε παιδιά μας προκαλεί ανατριχίλα. Η νεοναζιστική οργάνωση οπλίζει το χέρι των ανηλίκων με θύματα τα ίδια τα παιδιά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο υπόδικος νεοναζί βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ένας από τους αγαπημένος του Νίκου Μιχαλολιάκου, φωτογραφίζεται ανάμεσα σε παιδιά στα γραφεία του κόμματος (;) ή, ίσως, του Μετώπου Νεολαίας, της νεολαιίστικης νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης διετέλεσε γραμματέας του Μετώπου και, μάλιστα, αυτός ήταν και ο τρόπος που μας συστήθηκε το 2008, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Τον Φεβρουάριο του 2008, στις 2  του μήνα, γίνεται μια μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση ως απάντηση στη συγκέντρωση των, όχι μαζικά αναγνωρισμένων τότε, Χρυσαυγιτών για τα Ίμια. Εκείνη την ημέρα, πίσω από τα ΜΑΤ τα οποία τους προφύλασσαν, ξεπρόβαλαν φασίστες και μαχαίρωσαν έναν αντιφασίστα.
Το επόμενο βράδυ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Ηλίας Κασιδιάρης, γραμματέας – τότε – του Μετώπου Νεολαίας, της νεολαιστικης οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ουρλιάζοντας : Τον ξέρω αυτόν που μαχαιρώθηκε, είναι αλβανάς, είναι από το χωριό μου (στην Μάνη). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης εκλέγεται βουλευτής και η Χρυσή Αυγή έχει ήδη κάνει έντονη την παρουσία της στα σχολεία της χώρας.

Η Χρυσή Αυγή στα σχολεία

Πριν τις εκλογές του 2012, οπότε και ισχυροποιήθηκε το νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει  στα σχολεία της χώρας. Και αν το πάλαι ποτέ ΛΑ.Ο.Σ απέτυχε να έχει μία δυναμική νεολαιίστικη οργάνωση (ειδικά εφόσον δεν κατάφερε να εισέλθει στις σχολές σαν φοιτητική παράταξη) η Χρυσή Αυγή στοχεύει σε άλλες ηλικίες.

Έτσι, το 2012 μέλη του Μετώπου Νεολαίας προσεγγίζουν μαθητές σε χώρους εκτός του σχολείου: Σε γυμναστήρια, σε γειτονιές, σε παρέες. Διακινούν την εφημερίδα τους «Χρυσή Αυγή». Μαρτυρίες αναφέρουν πως συχνά μαθητές αγοράζουν το ναζιστικό έντυπο και το μελετούν στα διαλείμματα. «Στολή» των χρυσαυγιτών είναι οι… μπλούζες με μπουλντόγκ. Επόμενο βήμα, έχει η πολιτική κατήχηση.

Μέτωπο Νεολαίας όπως χιτλερική νεολαία

Το Μέτωπο Νεολαίας βαδίζει στα ίδια βήματα κατήχησης που ακολουθούσε και το ναζιστικό Γερμανικό Κόμμα του Χίτλερ. Το 1933 η χιτλερική νεολαία αριθμούσε περί τα 3,5 εκατ. μέλη.  Τα μέλη μάθαιναν να υπακούν στους κανόνες των εθνικοσοσιαλιστικών ιδεών και να υπηρετούν τυφλά τα στελέχη του κόμματος. Κάτι σαν έτοιμος να θυσιαστεί -και, φυσικά, να θυσιάσει- στρατός.

Τα μέλη της νεολαίας ετοιμάζονταν για τον πόλεμο. Έκαναν ασκήσεις σκοποβολής, στρατιωτικής πειθαρχίας και γυμναστικής. Τότε, χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: Τα νέα αγόρια και τις νεαρές κορασίδες, τις… μελλοντικές γερμανίδες μανάδες του έθνους.

Ακόμα και για τους νεοναζί, οι καιροί έχουν αλλάξει. Βεβαίως, το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής δε χωρίζεται σε γυναικωνίτες και εκκλησίες ανδρών επιφανών, έχει μάλιστα μια γυναίκα για γραμματέα του: Την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Αλλά δεν παύει να απευθύνει στα μέλη του την… πρέπουσα κατήχηση: Άθληση, υπακοή, ιδεολογία και τον ρόλο της γυναίκας.

Έτσι, οι νέοι της Χρυσής Αυγής μαθαίνουν ξύλο και οι νέες οικοκυρικά.

Οι αρχές του ναζισμού

Τα πάλαι ποτέ εθνικιστικά κάμπινγκ της Χρυσής Αυγής, που μάζευαν φασίστες νέους και νέες από τα αδερφά ευρωπαϊκά κόμματα, δεν είναι πια στο φόρτε τους. Αλλά γνωρίζουμε ποια ήταν η κεντρική ιδέα αυτών των θερινών συναθροίσεων.

Σπαρτιατική πειθαρχία, εξάσκηση, περιβολή κοινή, υποχρεωτικά με τα μπλουζάκια του κόμματος. Αλλά, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, φαίνεται πως η εκπαίδευση των νέων μελών του μορφώματος, δεν εξαντλείται μόνο σε αρχαιοελληνικές καρικατούρες.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο εκπαιδευτής των νέων μελών του κόμματος. Βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες παρουσιάζουν τον Ηλία Κασιδιάρη ως ινστρούκτορα και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή να προετοιμάζει τα μέλη της, με την εκπαίδευση στα όπλα, για τη σύσταση μελλοντικών πολιτοφυλακών.

Αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει την εκπαίδευση του Μετώπου Νεολαίας στα όπλα, αλλά δε φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στη νεολαία. Μάλιστα, η νεολαίοι του νεοναζιστικού κόμματος εκπαιδεύονται ιδεολογικά, μαθαίνουν τις αρχές της καθαρότητας της φυλής, τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία (που οφείλει να γεννήσει ελληνόπουλα), τι εστί εθνικισμός και τι σημαίνει πολεμική τέχνη. Για την ακρίβεια, το Μέτωπο Νεολαίας φιλοξένησε τον Απρίλιο το δεύτερο φεστιβάλ Μαχητικών Αθλημάτων, στο οποίο παρευρέθηκε και ο φύρερ Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η σιωπή

Όταν εξελισσόταν οι μαθητικές καταλήψεις για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, είχαν παρατηρηθεί πολλά, πάρα πολλά κρούσματα ακροδεξιού μένους στις τάξεις των μαθητών. Η φωτογραφία του έφιππου νέου με το ναζιστικό χαιρετισμό είναι, ίσως, η πιο γνωστή και θλιβερή εικόνα, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη.

Τότε, όταν τα παιδιά μας χαριεντίζονταν με το νεοναζισμό, εμείς μετρούσαμε… εξεγερσιακό κλίμα με φόντο τα κλειστά σχολεία.

Η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις διατηρεί διψήφιο αριθμό στους νέους 17-24 ετών. Αν και τα ποσοστά της στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλότερα από ό,τι το 2015, εντούτοις με δυσκολία θα μπορέσει να ισχυριστεί κανείς πως ξεμπερδέψαμε με την απειλή.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024