Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Handelsblatt για Κύπρο : Από την οικονομία... του μαύρου χρήματος στο φυσικό αέριο

Handelsblatt για Κύπρο : Από την οικονομία… του μαύρου χρήματος στο φυσικό αέριο

«Yπό την πίεση των ΗΠΑ, η κυπριακή κυβέρνηση στρέφεται κατά των αμφιλεγόμενων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Για αρκετά χρόνια η Κύπρος αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μαύρο χρήμα. Τώρα όμως ανακαλύπτει ένα καινούργιο, καθαρό αναπτυξιακό μοντέλο: το φυσικό αέριο, γράφει σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία η Handelsblatt με τίτλο: «Το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου».

«Υπό την πίεση των ΗΠΑ»

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «υπό την πίεση των ΗΠΑ, η κυπριακή κυβέρνηση στρέφεται κατά των αμφιλεγόμενων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

»Την ώρα που οι κυπριακές τράπεζες κλείνουν δεκάδες χιλιάδες ύποπτους λογαριασμούς, η μεγαλόνησος στρέφεται στα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία δεν αποκλείεται να διασφαλίσουν στην Κύπρο ένα οικονομικό θαύμα.

»Τα αποθέματα, όμως, φυσικού αερίου ενδέχεται να πυροδοτήσουν αρνητικές εξελίξεις, μιας και η Τουρκία διεκδικεί σημαντικό μέρισμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εμπλοκή της Αγκυρας

»Το 2017, η Αγκυρα απέστειλε πολεμικά πλοία, παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ΕΝΙ, η οποία αποσύρθηκε.

»Η αμερικανική ExxonMobil, ωστόσο, δεν υποχωρεί διότι έχει διασφαλίσει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ.

»Η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για τη δημιουργία αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στη δυτική Ευρώπη.

»Ο νέος αγωγός θεωρείται απάντηση στον Nord Stream 2 και παράλληλα σημαντική προσπάθεια περιορισμού της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024