Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο επίκεντρο της ΕΕ η κλιματική αλλαγή - Πιο «πράσινη» ατζέντα ζητά ο Γιούνκερ

Στο επίκεντρο της ΕΕ η κλιματική αλλαγή – Πιο «πράσινη» ατζέντα ζητά ο Γιούνκερ

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα τις εκτιμήσεις τους για τα σχέδια που σκοπεύει να εφαρμόσει κάθε χώρα μέλος ώστε να περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων κατά 40% μέχρι το 2030

Στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για το 2020 σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ηγέτες της ΕΕ, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας μια πιο «πράσινη» ατζέντα και κάνοντας την αυτοκριτική του ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν ήταν αρκετά επιτυχημένη.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο 2030» είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. «Το να καθορίζουμε νέους στόχους ξανά και ξανά δεν έχει νόημα. Ας επικεντρωθούμε στο να πετύχουμε αυτούς που έχουμε ήδη συμφωνήσει» πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα τις εκτιμήσεις τους για τα σχέδια που σκοπεύει να εφαρμόσει κάθε χώρα μέλος ώστε να περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων κατά 40% μέχρι το 2030.

Ωστόσο, εννέα από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν θα θέσει καινούριο στόχο για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αυτό θα σήμαινε μια μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αυτών από τις βιομηχανίες μέχρι το 2030, από αυτή για την οποία έχουν δεσμευτεί ήδη, με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έχουν επίσης ζητήσει από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους ώστε μέχρι το 2050 οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μηδενιστούν.

Αλυσοδέθηκαν ακτιβιστές στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, οικολόγοι ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν στην είσοδο της γερμανικής καγκελαρίας για να καταγγείλουν την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλωτές, νεαροί μέλη του κινήματος Extinction Rebellion, αλυσοδέθηκαν από τον λαιμό, ενώ νωρίτερα είχαν στείλει τα κλειδιά σε 13 υπουργούς αλλά και την ίδια τη Μέρκελ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κλιματική καταστροφή».

«Θα προτιμούσα να περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου αλλά αυτή η δράση ήταν αναγκαία. Είναι πραγματικά θλιβερό που δεν ήρθε κανείς πολιτικός να συνομιλήσει μαζί μας. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα μέλη αυτής της κυβέρνησης: δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» είπε μια διαδηλώτρια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ υποσχέθηκε στα τέλη Μαΐου ότι το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, όμως η χώρα έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για το 2020. Αν δεν ακολουθήσει πιο φιλόδοξη πολιτική, η Γερμανία αναμένεται ότι θα χάσει τους στόχους της και για το 2030, δηλαδή να μειώσει κατά 55% τις εκπομπές καυσαερίων σε σύγκριση με το 1990.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024