Πάιατ: Απόλυτα αφοσιωμένες οι ΗΠΑ στη συμμαχία τους με την Ελλάδα
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα
Η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αντανακλά τη «χειροπιαστή» δέσμευση της Ουάσινγκτον για την στήριξη της συμμαχικής σχέσης με την Ελλάδα υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσινγκτον.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα.
«Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον. Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.
«Και σε αυτό το σημείο (διπλωματικό κανάλι) η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει τις προσπάθειές της. Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Eurovision: Μήπως η Βουλγαρία δεν είναι τόσο «μακριά» από το Ισραήλ όσο νομίζεις;
- Μαλδίβες: Βρέθηκαν οι σοροί των 4 αγνοούμενων Ιταλών δυτών που εγκλωβίστηκαν σε σπήλαιο
- ΚΥΣΕΑ: Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Ιράν στην ατζέντα – «Πράσινο φως» για τις φρεγάτες Bergamini
- Ο Παναθηναϊκός έχασε ξανά την κανονικότητα
- Κικίλιας: Δημοπρατούνται Ψηφιακό Κέντρο Επιχειρήσεων, νέα σκάφη και drones ιπτάμενα, επιφανείας και υποβρύχια
- Το μέλλον του Βαλαντσιούνας στους Νάγκετς και το NBΑ και τα δεδομένα για Παναθηναϊκό
- Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ κατέλαβε 10 σκάφη ανοιχτά της Κύπρου – Χάθηκε η επικοινωνία με πολλά ακόμη
- Γιάννης και Μαράια παίζουν μποξ και… προειδοποιούν γαμπρούς και νύφες των παιδιών τους: «Ερχόμαστε για σας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 18.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-bhylviu-14464685-315x220.jpg)









































![Βατικανό: Μαθητές έμαθαν στον Πάπα να κάνει το «six – seven» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/fca1f0c8-papas-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442