Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαίνιση: Σχεδιάζοντας βήμα - βήμα το σπίτι του σήμερα

Ανακαίνιση: Σχεδιάζοντας βήμα – βήμα το σπίτι του σήμερα

Πώς θα προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κατοικίας μας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον προγραμματισμό και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Ανακαίνιση. Μια λέξη που κρύβει μέσα της τόσο την προσμονή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στο σπίτι μας, όσο και το άγχος για την ταλαιπωρία και το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι όμως. Αρκεί να σχεδιάσουμε προσεκτικά το project. Αν και υπάρχουν ειδικοί στους οποίους μπορούμε να αναθέσουμε την εργασία, σίγουρα τον βασικό προγραμματισμό μπορούμε να τον κάνουμε και μόνοι μας ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα.

Αφού καταρτίσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητές μας και τον προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στις εργασίες που έχουμε προκρίνει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για το οικονομικό κόστος της ανακαίνισης του σπιτιού μας. Είναι λογικό ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου project δεν είναι εύκολο να γίνει από τα μηνιαία εισοδήματά μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να στραφούμε στη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω δανείου. Η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα παροχής στεγαστικού δανείου ανακαίνισης κατοικίας με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Οι προτεραιότητες της ανακαίνισης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ανακαίνιση είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Για παράδειγμα, αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε υδραυλικά ή να κάνουμε δραστικές αλλαγές στο μπάνιο ή την κουζίνα, θα πρέπει να ζήσουμε για κάποιο διάστημα χωρίς βασικές λειτουργίες του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προγραμματίσουμε σωστά τις εργασίες που θα γίνουν στο σπίτι και να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Η πρώτη απόφαση και η πιο σημαντική που θα πρέπει να λάβουμε είναι το τι χρειάζεται το σπίτι μας για να γίνει πιο λειτουργικό και σύγχρονο. Η ανακαίνιση είναι μια υπόθεση που μπορεί να ξεκινήσει από τα κουφώματα ή τα πλακάκια και να φθάσει μέχρι το γκρέμισμα και το ξαναχτίσιμο. Το θέμα είναι τι πραγματικά έχει ανάγκη η κατοικία μας και τι μπορεί ρεαλιστικά να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταγράψουμε όλα όσα δεν μας ικανοποιούν και στη συνέχεια να τα ιεραρχήσουμε σε μια λίστα προτεραιοτήτων.

Ίσως στην κορυφή της λίστας μας να είναι η ριζική ανακαίνιση κουζίνας – σαλονιού ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, κάτι που σίγουρα θα κάνει το σπίτι μας πιο λειτουργικό και σύγχρονο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και ζητήματα που δεν είναι τόσο προφανή, όπως για παράδειγμα εάν το σπίτι μας χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση. Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι οι εργασίες που κάνουμε σε ένα κτήριο ώστε να μειώσουμε τις ενεργειακές του ανάγκες ως προς την ψύξη και την θέρμανση. Είναι μια επένδυση που θα αποδώσει, καθώς μειώνοντας τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης μειώνουμε και τα έξοδά μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Εργασίες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού ή η μόνωσή του (σε περίπτωση που εντοπίσουμε μούχλα για παράδειγμα) θα πρέπει να γίνουν με τη συμβουλή ειδικού. Θα χρειαστεί να γίνει μελέτη και ανάλογα με τα αποτελέσματα να αποφασιστούν οι απαραίτητες επεμβάσεις. Οι ειδικοί θα κοστολογήσουν τις εργασίες ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τον προϋπολογισμό του έργου.

Ο οικονομικός σχεδιασμός

Κάθε εργασία που είναι στη λίστα μας έχει κάποιο κόστος. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε σχετικά με τι από όλα όσα θα επιθυμούσαμε να κάνουμε μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε, θα πρέπει να ληφθούν βάσει δύο κριτηρίων: πώς το σπίτι μας θα γίνει πιο λειτουργικό, όμορφο και σύγχρονο, καθώς και του παράγοντα οφέλους/ κόστους. Μπορεί για παράδειγμα κάποια εργασία να μοιάζει ακριβή, αλλά στην πραγματικότητα να μας εξοικονομήσει πολλά χρήματα μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε η ανακαίνιση της κατοικίας μας είναι μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον.

Το στεγαστικό δάνειο Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας προσφέρει στους ιδιοκτήτες κατοικιών προνομιακή χρηματοδότηση, καθώς για εργασίες μικρής έκτασης από 5.000 έως 15.000 ευρώ δεν χρειάζεται προσημείωση ακινήτου. Η χρηματοδότηση χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις και ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου από 3 έως 8 έτη. Για εργασίες μεγαλύτερης έκτασης, η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει έως και 40.000 ευρώ με προσημείωση ακινήτου και την αποπληρωμή του δανείου να ανέρχεται σε έως και 20 έτη.

Επιπλέον, το Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας προσφέρει ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε περίοδο χάριτος έως και έξι (6) μήνες κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούμε να πληρώνουμε μόνο τους τόκους του δανείου, ή να επιλέξουμε να εξοφλήσουμε πρόωρα το δάνειο (μερικώς ή ολικώς) χωρίς επιβάρυνση.  Ακόμη βάσει του προγράμματος «Προσαρμόζω τη Δόση μου» των Alpha Δανείων Κατοικίας, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να καθορίζουμε εμείς τη δόση του στεγαστικού μας δανείου, εάν το εισόδημά μας παρουσιάσει παροδικές μεταβολές. Σε περίπτωση, δε, που οι μεταβολές στο εισόδημά μας έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, μπορούμε να ζητήσουμε αλλαγή της διάρκειας του δανείου και να διαμορφώσουμε τη δόση μας στο ύψος που εμείς θέλουμε, σε μόνιμη βάση.

Μικρές έξυπνες λύσεις

Εκτός από τις μεγάλες εργασίες υπάρχουν και οι πιο μικρές έξυπνες λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε για μια ολοκληρωμένη εικόνα ανακαίνισης του σπιτιού μας. Τέτοιου είδους είναι η αντικατάσταση βασικών αξεσουάρ διακόσμησης όπως είναι τα έπιπλα, οι ηλεκτρικές συσκευές, η τηλεόραση, ο φωτισμός, η αισθητική βελτίωση του μπάνιου ή της κουζίνας.

Για να είναι πιο οικονομικές για την τσέπη σας αυτές οι επιπλέον αγορές το στεγαστικό πρόγραμμα «Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας» συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιβραβεύσεως BonusΈτσι θα μπορούμε να βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε σε μεγάλα και γνωστά καταστήματα με είδη σπιτιού και διακόσμησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ή προϊόντων τεχνολογίας.

Επιπλέον, ένα από τα προνόμια του Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας είναι ότι για κάθε ένα (1) ευρώ δανείου, κερδίζουμε δύο (2) Bonus πόντους, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε σε πάνω από 4.000 γνωστές φίρμες οικιακού εξοπλισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με σωστό σχεδιασμό και καλό οικονομικό προγραμματισμό μπορούμε να κάνουμε χωρίς άγχος όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να ανακαινίσουμε την κατοικία μας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική, όμορφη και σύγχρονη.

Το σπίτι των ονείρων μας είναι μόνο μια απόφαση μακριά.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024