Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό : Στέλνει στρατό στα σύνορα μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Μεξικό : Στέλνει στρατό στα σύνορα μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στην Πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, δημοσιογράφοι διαπίστωσαν, μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αισθητά αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στους δρόμους που ακολουθούν οι μετανάστες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει ότι θα επέβαλλε δασμούς από τη Δευτέρα σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό «αναστέλλεται επ’ αόριστον».

Ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι «ικανοποιημένος» που μπόρεσε να αποφευχθεί η επιβολή των τελωνειακών δασμών.

Στρατός στα σύνορα

Σύμφωνα με τον μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, βασικό στοιχείο της συμφωνίας που κλείστηκε είναι μια «δίκαιη ισορροπία».

Ο Εμπράρδ ανήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα αναπτύξει μονάδες της εθνοφρουράς για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, ειδικά στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, από μεθαύριο Δευτέρα.

Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής [ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα] αναφέρει ότι το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

«Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τραμπ.

Τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσιγκτον. Η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε πολυμελή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό τον ΥΠΕΞ Εμπράρδ, για επείγουσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη επιβολή των δασμών, τους οποίους μεξικάνος διπλωμάτης χαρακτήριζε δυνητικά «καταστροφική».

Η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από δώδεκα και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ήδη αισθητά αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στους δρόμους που ακολουθούν οι μετανάστες. Την Πέμπτη, ο Εμπράρδ ανήγγειλε την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας.

Υπό κράτηση 132.000 άνθρωποι

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006.

Ο Τραμπ απειλούσε με εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε αυτό που ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε ως «εισβολή».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024