Το LCA architetti, ένα νέο στούντιο αρχιτεκτονικής με έδρα το Μιλάνο, παρουσιάζει την μονοκατοικία του με τίτλο «Το Σπίτι του Αρχαιολόγου». Με μια βιώσιμη προσέγγιση της φιλοσοφίας, το στούντιο χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από ανανεώσιμες πηγές.

Το σπίτι είναι χτισμένο από υλικά που ανακτώνται από τα παροπλισμένα λατομεία αλλά και χώρους υγειονομικής ταφής. Με σεβασμό προς το γραφικό φυσικό περιβάλλον του, το «σπίτι του αρχαιολόγου» έχει μόνωση για περαιτέρω αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως μια νέα ερμηνεία των κτιρίων παραδοσιακής κληρονομιάς, εκφράζοντας την υφή τούβλων των ιστορικών τειχών και τις μεγάλες πέτρες που συχνά διακόπτουν το κάδρο ως ακρογωνιαίοι λίθοι.

Προς το εσωτερικό, ο Luca Compri με την ομάδα στο LCA architetti χρησιμοποίησε ανασχηματισμένο μπλοκ τσιμέντου, μαρμάρινες πλάκες και τραβερτίνη, είδος ασβεστόλιθου.

Το κτίριο διαθέτει δύο επίπεδα με φωτεινό καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και μικρό μπάνιο.

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, τα μεγάλα μπάνια και το ιδιωτικό γραφείο του πελάτη. Όλα τα παράθυρα έχουν θέα στο απέραντο τοπίο που είναι γεμάτο από αμπελώνες και καλλιεργούμενα χωράφια.

Η ομάδα στόχευσε σε ένα απλό, «πρωτόγονο» ορυκτό κτίριο ικανό να λάμπει στο φως διαφορετικά το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Το έργο κατασκευάζεται με ανακυκλωμένα υλικά που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, δίνοντάς τους ζωή και περιορίζοντας τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Το LCA σχολιάζει: «Θέλαμε να δώσουμε στον πελάτη μας ένα σπίτι που είχε στην ψυχή του την ιστορία και την αρχαιολογία».