Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή Μέι στον Αναστασιάδη : Καταδικάζω τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις

Επιστολή Μέι στον Αναστασιάδη : Καταδικάζω τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη το βράδυ της Τρίτης στη δεξίωση του Υπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Υπάρχει επιστολή της Μέι»

»Είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα αρκετές φορές με την πρωθυπουργό Μέι και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για την πλήρη στήριξη του ΗΒ και την απτή αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, όπως εκφράζεται με σαφήνεια στην επιστολή της κας Μέι με ημερομηνία 26 Μαΐου 2019, με την οποία αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

»Συνεπώς, δεν δίνω σημασία σε όποιες δηλώσεις που είναι αντίθετες με τα πιο πάνω».

Πρόσθεσε ότι «σε σχέση με τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη σημειώνω τη σημασία της διατήρησης μιας ψύχραιμης κατάστασης σε όλο το νησί. Στηρίζομαι στην Κυβέρνηση του ΗΒ σε σχέση με τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Τέλος, κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους στενούς, παραδοσιακά, δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Λίλι: Η Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση

Την έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Τουρκία «να μην προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή», επανέλαβε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο οι διαφορές να επιλύονται μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού.

Παράλληλα, μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε στη Λευκωσία για τα 93α γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο κ. Λίλι επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του για δίκαιη, δημοκρατική και διαρκή λύση στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ομιλία του, «ως δεσμευμένος φίλος και εταίρος του κυπριακού λαού και ως εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια δίκαιη, δημοκρατική και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως κέντρο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία»

«Γι’ αυτό παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο με ανησυχία», είπε ο κ. Λίλι και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για την ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος που είναι βασισμένο σε κανόνες όπως οι διαφορές επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Ο κ. Λίλι αναφέρθηκε στο Brexit, λέγοντας ότι καθώς η χώρα του προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ «είναι δεσμευμένη σε μια πιο στενή και ισχυρή σχέση με την Κύπρο, που έχει οικοδομηθεί σε κοινές αξίες και συμφέροντα», και πρόσθεσε πως αυτό παραμένει η κύρια αποστολή της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Η επέκταση των σχέσεων Βρετανίας – Κύπρου

Σε αυτό το σημείο, επαναβεβαίωσε πως οι Κύπριοι που θα αρχίσουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος ή το επόμενο έτος δεν θα χάσουν οφέλη και θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση των σχέσεων μεταξύ ΗΒ και Κύπρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, καθώς και την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη τον Μάρτιο στο Λονδίνο.

Πηγή: politis.com.cy

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024