Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οταν ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ υποκλίθηκε... στη 16χρονη Εμα για το Blackbird

Οταν ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ υποκλίθηκε… στη 16χρονη Εμα για το Blackbird

Εφηβη αυτόχθονας του Καναδά και οι συμμαθητές της δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του τραγουδιστή Πολ Μακ Κάρτνεϊ για τον τρόπο που απέδωσαν το τραγούδι Blackbird των Μπιτλς στην παραδοσιακή τους γλώσσα, τη Mi'kmaq.

Εφηβη αυτόχθονας του Καναδά και οι συμμαθητές της δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του τραγουδιστή Πολ Μακ Κάρτνεϊ για τον τρόπο που απέδωσαν το τραγούδι Blackbird των Μπιτλς στην παραδοσιακή τους γλώσσα, τη Mi’kmaq.

Θραύση στο YouTube

Με τη βοήθεια των καθηγητών της στο Εσκασόνι, στη Νέα Σκωτία (ανατολικός Καναδάς), η 16χρονη Εμα Στίβενς και οι συμμαθητές της ηχογράφησαν ακουστική εκδοχή του διάσημου τραγουδιού από το White Album για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο εξαφάνισης των γλωσσών των αυτοχθόνων ανά τον κόσμο.

Το Blackbird, που έγραψε και ηχογράφησε το 1968 ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ήταν ύμνος στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

O Πολ Μακ Κάρτνεϊ (EPA)

Βίντεο της ηχογράφησης (στο τέλος του κειμένου) αναρτήθηκε στο YouTube και είχε περισσότερο από μισό εκατομμύριο προβολές, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του συνθέτη που έγραψε το τραγούδι πριν 50 χρόνια.

Πολ Μακ Κάρτνεϊ: «Απίστευτη εκδοχή»

«Υπάρχει μια απίστευτη εκδοχή στην οποία τραγουδά Καναδή στο YouTube, στην παραδοσιακή της γλώσσα. Είναι πολύ cool, δείτε την», είπε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, απευθυνόμενος στους θεατές πρόσφατης συναυλίας του στο Λέξινγκτον του Κεντάκι.

Χθες, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανάρτησε το τραγούδι στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφέροντας τα συγχαρητήρια του Πολ Μακ Κάρτνεϊ και καλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να το ακούσουν.

«Ελπίζουμε αυτή η ηχογράφηση να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη σπουδαιότητα της προστασίας των γλωσσών και των πολιτισμών των αυτοχθόνων», δήλωσε στο AFP ο καθηγητής μουσικής της Εμα, Κάρτερ Σιάσον, που οργάνωσε την ηχογράφηση.

«Υπάρχουν πολλές γλώσσες μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση έπειτα από μερικές γενιές», δήλωσε.

«Η γλώσσα μας είναι πολύ όμορφη»

«Η κουλτούρα μου είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής μου» δήλωσε η Εμα Στίβενς στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Το να τη μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινότητά σου, τους δείχνει ότι η γλώσσα μας είναι πολύ όμορφη», τόνισε.

Περισσότερες από 70 γλώσσες αυτοχθόνων μιλιούνται σήμερα από 260.000 πολίτες του Καναδά, σε συνολικό πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίου αυτοχθόνων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κατά την UNESCO, τα τρία τέταρτα των γλωσσών αυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η τελική έκθεση δημόσιας επιτροπής έρευνας για τους φόνους και τις εξαφανίσεις αυτοχθόνων γυναικών συνέστησε τη Δευτέρα στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γλώσσες αυτοχθόνων ως επίσημες γλώσσες στον Καναδά, όπως η γαλλική και η αγγλική.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024