Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον κυβερνητικό βίο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πτώση κάποιων αητών δεν σημαίνει απομυθοποίηση της Αριστεράς, αλλά απόρριψη ενός μοντέλου διακυβέρνησης ιδεοληπτικού και ψευτομαγκίτικου λαϊκισμού, που πίστεψε και πόνταρε στη νεκρανάσταση των τεθνεώντων πολιτικάντηδων».

Πόσο δίκιο, και ταυτόχρονα πόσο άδικο έχει ο κ. Πανούσης.

Ναι, δεν απομυθοποιήθηκε η Αριστερά των αγώνων, των ασυμβίβαστων ιδεών και στάσεων επί ηθικών θεμάτων. Αυτή υπάρχει και θα υπάρχει όσο ζουν ανάμεσά μας αγνοί, ιδεαλιστές, πατριώτες με τη βαθιά και διεθνιστική έννοια του όρου. Οσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πιστεύουν ότι αν μη τι άλλο μπορεί να υπάρξει αυτό που έχει μείνει ως «η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος».

Η Αριστερά του Τσίπρα, του Πολάκη, του Παππά, του Σκουρλέτη και της Ρένας Δούρου είναι fake και δεν μπορεί να υπάρχει. Πάει, τέλειωσε, χρεοκόπησε τουλάχιστον στις συνειδήσεις όσων πιστεύουν σε κάτι διαφορετικό.

Η Αριστερά του Αλέκου Φλαμπουράρη, που έχει περάσει μια ζωή στον χώρο αυτό, και που τώρα λέει στο λαό αν έχει καταλάβει τι ψήφισε, δεν μπορεί να υπάρχει, έχει φάει τα ψωμιά της.

Κι αν είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά κατά την τετραετή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι η απαξίωση της Αριστεράς, η διάψευση των προσδοκιών για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Λέει κ. Πανούσης ότι πόνταραν στους τεθνεώντες πολιτικάντηδες. Το λάθος είναι ότι ποτέ δεν πεθαίνουν. Είναι εδώ και θα συνεχίσουν να «υπηρετούν» το λαό. Μαυρογιαλούροι θα υπάρχουν πάντα όσο υπάρχει κόσμος που θέλει ρουσφέτια, που δέχεται τον πονηρό πολιτευτάκο να του κάνει χάρες λίγες ώρες προτού κλείσει η Βουλή.

Αυτή η ηθική είναι τόσο… ανήθικη που δεν μπορεί να σταθεί.

Ερχεται η Δεξιά

Όμως, ας πάμε και στην επελαύνουσα στην εξουσία Δεξιά.

Ένα στέλεχος προσκαλεί την Κούνεβα να έρθει σπίτι του να καθαρίσει τώρα που δεν είναι ευρωβουλευτής.

Ενας άλλος λέει ότι τους Συριζαίους θα τους αντιμετωπίσουν ως αιχμάλωτους πολέμου εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης.

Κι ένας τρίτος με όνομα που τρομάζει (Σκαλούμπακας, γιος του αρχιβασανιστή στη Μακρόνησο) λέει ότι τώρα που έρχεται η ΝΔ θα κάνει αυτά που δεν πρόλαβε να κάνει ο πατέρας του, το 1946.

Γρήγορη η αντίδραση της ΝΔ, τους διέγραψε, γιατί δεν μπορεί ένας μετριοπαθής πολιτικός, σπουδασμένος στο Χάρβαρντ να δέχεται ακραίους, αντικομμουνιστές ή στελέχη στα όρια του φασισμού.

Όμως, φτάνει αυτό για να αλλάξει η εικόνα ενός κόμματος που θέλει να φέρει την αλλαγή;

Δηλαδή από την «αριστερή» ανηθικότητα με την έννοια της πολιτικής αισθητικής, θα περάσουμε στη δεξιά βλακεία, εκδικητικότητα ή τον ψευτομάγκικο λαϊκισμό.

Εχει, λοιπόν, και η ΝΔ… Πολάκηδες, μπορεί και χειρότερους από τον υπουργό που έβαλε στο λεξιλόγιο τον όρο «πολακισμός» στη δημόσια ζωή.

Εχει και η ΝΔ αμόρφωτους που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τσακωθούν με επιστήμονες ή διανοούμενους όπως η Αρβελέρ. Θα τους δούμε μπροστά μας, θα τους αποδοκιμάσουμε, θα τους καταδικάσουμε.

Όμως, έχει κανένα νόημα να βλέπουμε συνέχεια να παραβιάζονται, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, οι αρχές και οι αξίες που δεν είναι αριστερές ή δεξιές αλλά είναι πανανθρώπινες;

Αξίες όπως ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, στο δίκαιο, στην αξιοπρέπεια, την ισότητα.

Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν την ύπαρξη του υπεύθυνου πολίτη. Γιατί αν όπως λέει ο λαός «τέτοια είναι η στάνη, τέτοιο γάλα βγάζει» τότε δεν υπάρχει σωτηρία.

Γράψτε το σχόλιό σας