Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Moody's: Παραμένουν θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Παραμένουν θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Η Moody’s περιμένει μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων και σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων. Βελτιώνεται η εικόνα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση. Οριακή κερδοφορία αναμένει ο οίκος τη διετία 2019-20. Αύξηση ΑΕΠ 2,2% το 2019.

Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου παραμένουν θετικές, σύμφωνα με τη Moody’s, με βάση τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και τα ρίσκα που σχετίζονται με το ενεργητικό, όπως σημειώνει ο οίκος σε ανάλυση για τον κλάδο.

Παρότι οι οικονομικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από προκλήσεις, η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών, αναφέρει η Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν θετικές, εν μέσω προσδοκιών για μείωση των κινδύνων χρηματοδότησης και του ρίσκου που σχετίζεται με το ενεργητικού.

«Η Moody’s αναμένει ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων και σταδιακή υποχώρηση των προβληματικών δανείων», τονίζει ο Νώντας Nικολαϊδης, VP-Sr Credit Officer της Moody’s.

«Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια τα λειτουργικά κόστη θα μειώνονται».

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η καλύτερη πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Είναι πιθανή, κρίνει ο οίκος, η περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και καθώς εισρέουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα.

Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν τη βελτιωμένη νομοθεσία και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Moody’s προβλέπει ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,2% το 2019 και 2% το 2020, από 2,1% το 2018.

Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά από χαμηλή βάση. Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ακινήτων θα ανακάμψουν σταδιακά, συνιστώντας πρόκληση για την ανάπτυξη των τραπεζών.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024