Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυνατότητες και επιθυμίες

Δυνατότητες και επιθυμίες

Ο ορθολογισμός δεν είναι μόνο το έσοδα-έξοδα. Ορθολογισμός είναι και η οριοθέτηση των στόχων με βάση τις δυνατότητές σου. Και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες σου

Στην τελευταία αναφορά για την ΑΕΚ, μετά τον τελικό και εν όψει της νέας περιόδου, έγραφα ότι χρειάζεται ένα καινούργιο πλάνο και ένα καινούργιο αφήγημα. Αμφότερα ποδοσφαιρικά. Καταλήγοντας, «αναζητούνται ο εμπνευστής και τα στελέχη που θα το υλοποιήσουν». Την απάντηση την έδωσε άμεσα ο διοικητικός ηγέτης. Κατ’ αρχήν με την επιλογή του τεχνοκράτη Μιγκέλ Καρντόσο αντί του διαχειριστή Μανόλο Χιμένεθ. Μια εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική αντίληψη των πραγμάτων. Χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την οικονομική πολιτική. «Σε όποιον αρέσει. Ας έρθει άλλος να βάλει λεφτά». Καθαρή εξήγηση. Πιο καθαρή δεν γίνεται. Αρέσει όμως; Και σε πόσους αρέσει; Την απάντηση την έχει δώσει ο αριθμός των εισιτηρίων. Κάτι παραπάνω από 9.000. Κακά τα ψέματα. Ο οπαδός είναι σαν τη γυναίκα. Εκατό να της δώσεις, δεν της φτάνουν. Δεν της αρκούν. Θέλει εκατόν δέκα.

Μεταγραφές

Η ΑΕΚ με το έσοδα-έξοδα αυτά τα έξι χρόνια χτύπησε ταβάνι. Ενα κύπελλο, ένα πρωτάθλημα. Και στο ποδόσφαιρο όμως «φρέσκα κουλούρια» φωνάζει ο κουλουράς. Με τα «φρέσκα κουλούρια», στη συγκεκριμένη περίπτωση, να είναι το -23 που τερμάτισε από τον ΠΑΟΚ και το -18 από τον Ολυμπιακό. Είναι ακριβώς το ίδιο έργο σε επανάληψη. Με διαφορετικό πρωταγωνιστή. Το καλοκαίρι του 2018 ήταν ο (απελθών πρωταθλητής) Ολυμπιακός που βρέθηκε με άδεια χέρια. Κι έφτιαξε μια καινούργια ομάδα, από το μηδέν. Γκρέμισε κι έχτισε. Με το ανάλογο οικονομικό κόστος. Αυτή την ομάδα, που γέμιζε το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Σε αυτή τη θέση βρίσκεται η ΑΕΚ. Μετά το πρωτάθλημα, μια σούπερ αποτυχημένη σεζόν. Η αποτίμηση δείχνει ξεκάθαρα και το τι μέλλει γενέσθαι; «Ολες οι μεταγραφές του καλοκαιριού βγήκαν. Αυτή η ομάδα δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Είναι καλή ομάδα και θα την ενισχύσουμε περισσότερο».

Αφήγημα

Αν δηλαδή δεν ήταν καλή η ομάδα, αντί για 23 πόσους βαθμούς θα τερμάτιζε πίσω από τον ΠΑΟΚ; Σαράντα; Είναι προφανές. Εμείς όλα τα κάναμε σωστά. Ο Ουζουνίδης έφταιγε και γι’ αυτό τον αλλάξαμε. Ο Χιμένεθ φταίει και γι’ αυτό φεύγει κι αυτός. Αυτό καταλαβαίνεις. Ιδού λοιπόν το αφήγημα που ψάχναμε. Είναι θέμα προπονητή να αξιοποιήσει αυτή την καλή ομάδα. Αντί του Χιμένεθ, που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, ο Καρντόσο. Με τέσσερις γλώσσες πλην της μητρικής. Με πολύ περισσότερες εμπειρίες. Με έφεση στην ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών. Στη Ναντ δεν δίστασε να εμπιστευθεί έναν 17χρονο. Μπορεί να απέτυχε στις δύο τελευταίες του δουλειές (Ναντ, Θέλτα), αλλά η περίπτωσή του δείχνει σαφώς πιο ενδιαφέρουσα. Επιβάλλεται άλλωστε να αναζητάς το καλύτερο. Πόσο μπορεί να αντέξει αυτό το αφήγημα εν όψει της νέας περιόδου; Στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Εχουν συμβεί τα πάντα. Δεν μπορείς ωστόσο να αγνοείς τα δεδομένα.

Πρωταθλητισμός

Το ίδιο πήγε να γίνει με τον Ουζουνίδη, αλλά δεν περπάτησε. Αν δηλαδή στην ΑΕΚ επικοινωνούν το «έχουμε καλή ομάδα», «ο Οικονόμου είναι καλύτερος του Βράνιες», στον (αήττητο πρωταθλητή) ΠΑΟΚ τι πρέπει να λένε; Οτι έχουν τη Μάντσεστερ Σίτι; Στον Ολυμπιακό, ότι έχουν τη Λίβερπουλ; Μήπως στην ΑΕΚ βάζουν τον πήχη πολύ πιο ψηλά απ’ όσο θα ‘πρεπε; Αν θεωρείς την ομάδα που τερμάτισε 23 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ καλή και κατά συνέπεια με τις μεταγραφές που θα γίνουν υποχρεωμένη να κάνει πρωταθλητισμό απέναντι σε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό, ζητάς από τον όποιον Καρντόσο να πατήσει την κορυφή των Ιμαλαΐων. Δύσκολο. Ο ορθολογισμός δεν είναι μόνο το έσοδα-έξοδα. Ορθολογισμός είναι και η οριοθέτηση των στόχων με βάση τις δυνατότητές σου. Και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες σου. Για να μην εκνευρίζεσαι και τους λες «κάποιοι από εσάς έπρεπε να πληρώνετε για να παίζετε στην ΑΕΚ».

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024