Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νταμπίζας: «Μπορεί να φαινόμαστε μαλ@@@ αλλά είμαστε ορίτζιναλ»

Νταμπίζας: «Μπορεί να φαινόμαστε μαλ@@@ αλλά είμαστε ορίτζιναλ»

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας τόνισε στην συνέντευξη Τύπου πως οι πράσινοι θα κάνουν μεταγραφές για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους. Οι ανανεώσεις, το πλάνο της νέας σεζόν και όλα όσα είπε ο Νταμπίζας για το μέλλον του συλλόγου αλλά και την χρονιά που πέρασε

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας έδωσε το στίγμα της μεταγραφικής πολιτικής του Παναθηναϊκού για το φετινό καλοκαίρι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

Ο Νταμπίζας υποστήριξε ότι οι πράσινοι θα κάνουν μεταγραφικές κινήσεις σε όλες τις γραμμές για να ενισχύσουν το ρόστερ τους και επισήμανε πως σύντομα θα ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για ανανεώσεις συμβολαίων και αποχωρήσεις.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού:

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού στο πρώτο σκέλος της συνέντευξής Τύπου: «Ο χώρος που βλέπουμε (σ.σ η αίθουσα στο Κορωπί) είναι βελτιωμένος και αντάξιος του τι θέλουμε να χτίσουμε. Από τις φωτογραφίες πίσω μου και πίσω σας καταλαβαίνετε. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα όσα έχουν καταγραφεί αλλά και για το πως θέλουμε να διαχειριστούμε το μέλλον. Έχουμε δύο κομμάτια, Κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, κάποιοι μισοάδειο. Θεωρώ πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Όσοι βλέπουν το ποτήρι άδειο είναι αυτοί που ξεκινώντας τη χρονιά θεωρούσαν βέβαιο τον υποβιβασμό της ομάδας.

Θεωρώ πως υπάρχουν δύο κομμάτια στο αθλητικό σκέλος. Στο πρώτο εξάμηνο είδαν όλοι μία πολύ θετική παρουσία. Και βαθμολογικά και με την αύρα γενικότερα στον τρόπο που αγωνιζόταν η ομάδα. Υπήρχε γενικότερη αποδοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε μία διαφορετική εικόνα, με διαφορετικές εμφανίσεις και διαφορετικά αποτελέσματα. Για όλα τα πράγματα υπάρχουν απαντήσεις και εξηγήσεις. Θεωρώ ότι στον πρώτο γύρο ήμασταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί, δεν δεχόμασταν εύκολα γκολ. Όλες οι λειτουργίες μας ήταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Στον δεύτερο γύρο υπήρξαν διάφοροι παράγοντες που μπήκαν στο κάδρο. Δεχόμασταν πολύ ευκολότερα γκολ. Κατά παράδοξο τρόπο βελτιωθήκαμε αρκετά σε τομείς του παιχνιδιού. Επειδή έχει γίνει πρόσφατα μία αξιολόγηση, η ομάδα ήταν βελτιωμένη. Εκεί που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα της, ήταν η αποτελεσματικότητα. Θεωρώ ότι είναι μία διαδικασία που έχει γίνει εσωτερικά, μετά όμως να ξέρετε πως υπήρξε και το συναισθηματικό. Υπήρξαν παιχνίδια στην αρχή του δευτέρου γύρου που μας κόστισαν. Ήταν ένα πλήγμα στο πως θα διαχειριστούμε την πίεση της επιτυχίας που είχαμε κάνει ως ομάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει γενικά και αόριστα πως πήραν τα μυαλά τους αέρα.

Κλείνοντας, στο τέλος της χρονιάς υπήρξε μία δυσαρέσκεια, ένα κακό κλίμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που χτίζει τις βάσεις για καλύτερη συνέχεια».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο Νίκος Νταμπίζας απάντησε τα εξής:

Για την αποτελεσματικότητα της ομάδας: «Δεν ήταν ότι σταματήσαμε να παράγουμε. Όσο περισσότερο έχεις την μπάλα και τους κινδύνους μειώνεις και περισσότερες ευκαιρίες παράγεις. Πρέπει να δούμε από την πλευρά μας τον τρόπο παιχνιδιού μας. Στο δεύτερο εξάμηνο υπήρξε μία προσαρμογή και εκεί αντιμετωπίσαμε περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Δεν ήταν ότι δεν είχαμε φάσεις, δεν ήμασταν αποτελεσματικού».

Για το αν ήταν παράδοξη η αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας: «Δεν είμαστε εδώ για να κρυφτούμε. Θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνες σαν να βρισκόμαστε σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Εμάς εσωτερικά δεν μας άγγιξε το τι λεγόταν εξωτερικά για υποβιβασμό και άλλα αντίστοιχα. Υπήρχε μία βοήθεια από τα αποτελέσματα στην αρχή.

Όταν βγήκε προς τα έξω αυτό, η αντιμετώπιση που είχαμε από άλλες ομάδες ήταν διαφορετική. Πολλοί ήταν η πρώτη χρονιά που έπαιρναν φορτία τέτοιου βαθμού. Έχουν τις βάσεις για να τα υποστηρίξουν αλλά σε μία διαφορετική πραγματικότητα ίσως με λιγότερα ματς. Ίσως να μην υπήρξε η κατάλληλη ισορροπία στη διάρκεια της χρονιάς».

Για το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι λίγοι γνώριζαν το ποιόν της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι: «Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ομάδα, τα ατομικά στοιχεία των παικτών και τον τρόπο που αγωνιζόμασταν. Από τα φιλικά δείξαμε ότι θέλαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής κι αυτό συνέβη στα περισσότερα ματς, εκτός ίσως από τα ματς εκτός έδρας με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, όπου αναλωθήκαμε ως επί το πλείστον σε αμυντική λειτουργία, κάτι που δεν μας χαρακτήριζε τόσο σαν ομάδα. Θεωρώ πως το plan b μπαίνει σε μια διαδικασία για να έχεις προνοήσει πριν έρθει το πρόβλημα. Όμως εκεί μπαίνουν και άλλες παράμετροι, με θέματα ψυχολογίας, κάποια θέματα αθλητικής φύσεως και δεν μπορείς κάποια πράγματα να τα εφαρμόσεις. Προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποια πράγματα ως αντίδοτα στο πρόβλημα, αλλά στην πράξη φάνηκε ότι δεν μπορούν να αποδώσουν».

Για το αν θεωρεί δικαιολογημένη τη δυσαρέσκεια που υπήρξε: «Ξερά με αριθμούς είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει βελτίωση. Το θέμα είναι τι θεωρεί ο καθένας ως επιτυχία. Ασφαλώς δεν μπορεί ο κόσμος ξερά να είναι ευχαριστημένος αλλά αν μιλήσουμε με ρεαλισμό με βάση τα οικονομικά και το νεαρό των παικτών, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Το πως αντιμετωπίζει ο καθένας την επιτυχία είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ εγώ να κάνω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που η ομάδα έχει φτάσει εδώ και δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε ξανά. Εμείς είμαστε εδώ για να τρέξουμε ένα πλάνο. Σίγουρα αποτυχία για εμάς είναι η διαδικασία του Κυπέλλου, γιατί χωρίς να θέλω να πω κάτι για τη Λαμία, εκεί δεν μπορέσαμε να πετύχουμε αυτό που θέσαμε ως ρεαλιστικό στόχο».

Για την παραγωγικότητα της ομάδας: «Σε θέμα παραγωγής φάσεων στον πρώτο γύρο είχαμε λιγότερες, αλλά ήμασταν πιο αποτελεσματικοί. Φαίνεται περίεργο στον κόσμο. Στον δεύτερο γύρο δεν ήμασταν αποτελεσματικοί. Στο τελευταίο επιθετικό τρίτο παίζει ρόλο η ποιότητα και η διαύγεια. Εκεί είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για όλες τις ομάδες. Μπαίνοντας συχνά στη διαδικασία να κυνηγάμε στο σκορ, αυξανόταν ο βαθμός δυσκολίας».

Για τις περσινές μεταγραφές: «Υπήρχε ένας ορίζοντας στις επιλογές μας όσον αφορά τις μεταγραφές. Μπαίνεις σε μια διαδικασία να μπεις σε συγκεκριμένη δεξαμενή. Βλέποντας στον έναν χρόνο αλλά και στο μέλλον. Στον πρώτο γύρο τα κάναμε καλά και στο δεύτερο δεν είχαμε καλές επιλογές; Με βάση την αξιολόγηση του ρόστερ και με τα δεδομένα, κινηθήκαμε με γνώμονα τις ανάγκες που είχαμε. Στην πορεία μπορείς να διδαχθείς. Σε ένα μεγάλο ποσοστό είχε μια γενική λογική αυτό που κάναμε και στην πράξη πλέον μέσα από την στελέχωση να βελτιωθεί η ομάδα. Με βάση αυτά που πήραμε, ήμασταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι».

Για το αν θεωρεί τη σεζόν επιτυχημένη: «Το… επιτυχιόμετρο είναι πολύ γενική έννοια. Στο οικονομικό κομμάτι υπήρχε γενική επιτυχία. Υπήρξε μια συνέπεια στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσαμε και να στηρίξουμε ένα πλάνο που είχαμε για παιδιά με προοπτική και εξέλιξη. Θεωρώ πως έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά θα μπορούσαν να είχαμε γίνει περισσότερα. Θα μπορούσε ο δεύτερος γύρος να είναι πολύ καλύτερος. Έχουν γίνει πράγματα προς τα μπροστά, έχουν μπει βάσεις, αλλά δεν είναι μόνο ό,τι κάνουμε εμείς εδώ πέρα. Είναι και το γενικότερο πλάνο και πώς μπορεί να εξελιχθεί».

Για την ατάκα του Γιώργου Δώνη στο τέλος του πρώτου γύρου περί του στόχου της τρίτης θέσης: «Όταν υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση, το αρνητικό συναίσθημα γιγαντώνεται. Το θέμα είναι πόσο μπορείς σαν ομάδα να δημιουργήσεις τα στεγανά για να απορροφήσεις τους κραδασμούς. Έγινε μια γενικότερη προσπάθεια.

Ο καθένας μπορεί να το πάρει πολύ διαφορετικά, αλλά σίγουρα υπήρξε μια διαφοροποίηση στο κομμάτι της αποδοχής και της αύρας μετά το ματς με τη Λαμία. Υπήρξε εκεί ένα σημείο-κλειδί για το πώς θα μπορούσαμε να είμαστε 100% ενεργοί στο κομμάτι που κάναμε. Όσα έγιναν με τον Ολυμπιακό δεν βοήθησαν καθόλου. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την όποια επιτυχία και την όποια αποτυχία».

Στο δεύτερο σκέλος, ακολούθησε τοποθέτηση για τα βήματα που θα γίνουν ενόψει της νέας σεζόν:

«Θέλουμε να υπάρξει μία συνέχεια σε αυτό που ξεκίνησε. Πλέον έχουμε το δικαίωμα των μεταγραφών, δεν υπάρχουν βαθμολογικοί περιορισμοί. Θέλουμε να έχουμε μία βελτίωση στο ρόστερ και ταυτόχρονα τήρηση του πλάνου που έχει ξεκινήσει. Για εμάς προτεραιότητα έχει να ανανεώσουμε τους ποδοσφαιριστές που έχουμε κρίνει πως είναι μέρος του πλάνου μας. Από εκεί και πέρα έχουμε ενημερώσει τους ποδοσφαιριστές που δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί μας τη νέα σεζόν. Συνέπεια, σταθερότητα και οικονομικό πλάνο στα πρώτα επίπεδα».

Για το αν θα υπάρξει αύξηση στο μπάτζετ: «Δεν ξέρω πως μεταφέρονται κάποια πράγματα εξωτερικά, εμείς δεν είπαμε για δύσκολους πέντε μήνες. Κάναμε μία κουβέντα εσωτερική που είχε να κάνει με τον εκτροχιασμό μετά τον Ολυμπιακό με το οικονομικό σκέλος. Μετά με τις όποιες συνέπειες είχε εκείνο το ματς μιλήσαμε. Εμένα με ενδιαφέρει πρώτα να είμαστε συνεπείς και να σεβαστούμε τους ποδοσφαιριστές που είναι στον σύλλογο. Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να δείξουμε πράγματα και περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστούν οι δύο πλευρές το μέλλον.

Το πρόβλημα δεν είναι τα 500.000 ευρώ στα 3-4 εκατ. ευρώ. Χτίζουμε πράγματα πολύ πιο σημαντικά από αυτό. Είναι δουλειά μου με τον προπονητή να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο DNA της ομάδας και την πραγματικότητα. Να είμαστε φυσικά όσο περισσότερο γίνεται ανταγωνιστικοί με έξυπνες κινήσεις. Θα μου πείτε ότι με ένα εκατομμύριο δεν θα πέσει το καράβι έξω αλλά αυτή τη στιγμή σημασία έχει ο στόχος. Είναι σημαντικότερο να βελτιώσουμε πράγματα εσωτερικά παρά να υπάρχει αύξηση του μπάτζετ. Ο κόσμος να γνωρίζει πως δεν θα κάνει αυτό τη διαφορά. Δεν είναι θεωρητικό αυτό, είναι ουσιαστικό και πρακτικό».

Για το πως θα αντιμετωπίσει φαινόμενο μη αποχώρησης παίκτη, ο οποίος δεν υπολογίζεται: «Πάντα ανάμεσα σε δύο μέρη πρέπει να υπάρξει κατανόηση. Εμείς από την πλευρά μας σεβαστήκαμε και τις οικονομικές υποχρεώσεις με μία μικρή απόκλιση στο τέλος της χρονιάς. Δεν πήραμε την απόφαση μετά από 5 μήνες επειδή δεν είχε την απόδοση που θα θέλαμε ένας ποδοσφαιριστής, να τον φωνάξουμε και να του πούμε να βρει ομάδα. Τα ποσά που λαμβάνουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν ανταποδοτικότητα και στο γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές ξέρουν από μένα προσωπικά ότι δεν θα συνεχίσουν, τους σεβαστήκαμε και περιμένουμε να σεβαστούν και εκείνοι. Αν δεν δεχθούν είναι καθαρά δικαίωμά τους αλλά μέσα στην ομάδα δεν θα μπορούν να είναι. Αυτό είναι ξεκάθαρο και τους έχει επικοινωνηθεί. Εμείς ψάχνουμε ήδη τους αντικαταστάτες τους και αυτό δεν αλλάζει».

Για το αν το καλοκαίρι που έρχεται είναι πιο δύσκολο από το περσινό: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πέρσι υπήρχε το άγνωστο, ο τρόμος, οι περιορισμοί. Θεωρώ ότι από αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς, έχουν μπει οι βάσεις για να συνεχίσουμε κάτι. Αυτό αφορά καθαρά το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Γνωρίζουμε που υπάρχουν αδυναμίες και πως πρέπει να κινηθούμε. Αυτό που εγώ δεν μπορώ να επηρεάσω, είναι το έξωαγωνιστικό. Αγωνιστικό τμήμα, διοίκηση και κόσμος το ’14 ήταν ένα. Χάναμε από τον Πανθρακικό στη Λεωφόρο και δεν άνοιγε μύτη. Αυτό δεν μπορώ εγώ να το επηρεάσω και ίσως να είναι πιο σημαντικό από άλλα πράγματα. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τον κόσμο».

Για τις συνέπειες από το ματς με τον Ολυμπιακό και τη ζημιά που προκλήθηκε: «Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των οικονομικών προβλημάτων ήταν μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, γιατί ταυτόχρονα έπεσαν κοντά στη διαδικασία της αδειοδότησης. Εκεί δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιες θα είναι οι απαιτήσεις. Εκεί υπήρχε ένα πλήγμα, που καλύφθηκε εσωτερικά όσον αφορά στη συνέπεια. Δεν θα μπω στη διαδικασία να πω πόσο κόστισε το ματς με τον Ολυμπιακό. Ο καθένας από μας πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για το πλάνο. Ο καθένας στο ρόλο του. Υπήρχε όμως μια διαφοροποίηση στη συνέπεια και σίγουρα ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες απαιτήσεις για την αδειοδότηση ήταν μια πραγματικότητα. Υπάρχουν παράπλευρες απώλειες που μπορεί να αξιολογήσει ο καθένας, από τηλεοπτικά, από πρόστιμα, από αφαίρεση βαθμών ή κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό που μας έβγαλε από την υλοποίηση του πλάνου ήταν ότι δεν μείναμε ζωντανοί στο κυνήγι της πέμπτης θέσης. Εκεί υπήρχε ένα πλήγμα στα οικονομικά μας».

Για το ενδεχόμενο πωλήσεων: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά έχουν βαρύτητα, αντικειμενικότητα και υπόβαθρο. Υπήρξαν κάποιες πωλήσεις στον Παναθηναϊκό, όταν συνεργάστηκα εγώ αρχικά με τον κ. Αλαφούζο. Πολλές φορές βγαίνουν πράγματα προς τα έξω που μπερδεύουν τον κόσμο. Μπορεί να γράψει ο τάδε ότι ο Παναθηναϊκός είναι διατεθειμένος να πουλήσει τον δείνα παίκτη με τόσα χρήματα. Και μπορεί να κριτικάρει κάποιος άλλος αυτό που έγραψε ένας άλλος. Κριτικάρει κάποιος τα λεγόμενα κάποιου συναδέλφου του, λες και είναι η επίσημη θέση του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει με ποιον τρόπο πουλάει».

Για τις προτάσεις που έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός: «Πρόσφατα υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για τον Ινσούα, που την απορρίψαμε. Δεν κάναμε δεκτή την πρόταση. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που πιθανώς δεν έχουν βγει προς τα έξω. Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι προς επικοινωνιακή κατανάλωση. Αν αποφασίσουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια και το πώς θα μπορούμε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Κάποια πράγματα είναι για μας ξεκάθαρα. Αν θέλουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα το κάνουμε με τη διαδικασία που έχουμε αποδείξει».

Για τους στόχους του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν αλλά και για την απογοήτευση που υπάρχει στον κόσμο: «Θέλω να σας πω ότι δεν είναι εύκολο ο κόσμος να ξεχωρίζει το αγωνιστικό τμήμα από τον ιδιοκτήτη. Αν δεν μπορείς να βαρέσεις τον γάιδαρο, βαράς το σαμάρι. Αν δεν είναι μαζί όλοι οι μέτοχοι, στο άσχημο αποτέλεσμα τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα αυτά. Αν κάποιος έχει κακή άποψη για τον ιδιοκτήτη είναι δικαίωμά του αλλά αυτό έχει αντίκτυπο στην ομάδα.

Είπαμε και πέρσι πως θέλουμε να μας κρίνουν ως κανονικό Παναθηναϊκό. Εμείς θα έχουμε απαιτήσεις από την ομάδα μας να είναι ανταγωνιστική, όσο περισσότερο γίνεται απέναντι στις ομάδες που είναι στο ίδιο βεληνεκές μαζί μας. Ασχέτως αν ακόμη κι αν βγούμε σε συγκεκριμένη θέση, να μην έχουμε αντίκρισμα με έξοδο στην Ευρώπη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ομάδα, για να είμαστε εντάξει απέναντι σε όλους μας εσωτερικά, αλλά και στον κόσμο».

Για το στάδιο το οποίο βρίσκονται οι αποδεσμεύσεις στον Παναθηναϊκό: «Το όποιο όφελος από πιθανές αποδεσμεύσεις θα είναι κάτι εξτρά που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Σεβαστήκαμε τους παίκτες, όχι χαριστικά, αλλά γιατί έτσι περιμέναμε. Περιμένουμε και από την απέναντι πλευρά να μπει σε μια διαδικασία επαγγελματικού και κατανόησης για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεννόηση. Είναι λογικό ο καθένας να προασπίζει τα συμφέροντά του, αλλά πρέπει να υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης και αυτοκριτικής για να παίρνει ο καθένας τις δικές του αποφάσεις. Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ότι λειτουργήσαμε με σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο απέναντι στους παίκτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα συνεχίσουν μαζί μας. Το πόσο χρόνο θα πάρει αυτό, δεν επηρεάζει το σχεδιασμό μας».

Για τις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας: «Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένα ονόματα για ανανεώσεις ή αποδεσμεύσεις. Σε ό,τι αφορά στις μεταγραφικές μας ανάγκες, θέλουμε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις στατικές φάσεις και σίγουρα πρέπει να υπάρξει η εξωτερική βοήθεια από μια προσθήκη. Πρέπει να λειτουργήσουμε όμως και εσωτερικά σε κάποια κομμάτια. Οι στατικές φάσεις επιθετικά και λιγότερο αμυντικά χρήζουν βελτίωσης. Αν δείτε την επιτυχία που είχε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το κομμάτι θα καταλάβετε τι εννοώ. Έχουν εντοπιστεί κάποιες αδυναμίες και κάποιες ανάγκες. Σίγουρα σε κάθε γραμμή θα χρειαστεί προσθήκη. Δεν έχει να κάνει τόσο με την εμπειρία, όσο με τα χαρακτηριστικά του παίκτη και με προσωπικότητα. Ένας παίκτης με ηγετικά χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να έχει παραστάσεις 10 χρόνων για να κάνει τη διαφορά. Δεν βάζουμε ταμπέλες, έμπειρος, νέος κλπ. Σίγουρα σε κάποια αθλητικά χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες θέσεις θα χρειαστούμε βελτίωση και πέρα από τις προσθήκες πρέπει να βελτιωθούμε και εσωτερικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Για τις ανανεώσεις που αναμένεται να γίνουν: «Έχουμε αρχίσει μια διαδικασία για να ανανεώσουμε με τα παιδιά που θεωρούμε πως μπορούν να συνεχίσουν το πλάνο, για να είναι κι αυτοί πιστοί σε ό,τι έχουμε ξεκινήσει εδώ κι έναν χρόνο. Θεωρώ πως η ανταποδοτικότητα υπάρχει και σε αυτή τη διαδικασία, στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Η κρίση μας έχει να κάνει με τη διάρκεια. Η ανανέωση μετά από δέκα παιχνίδια, δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχει λογική, κάνει κακό η πρόωρη επιβράβευση στον παίκτη. Στο τέλος της χρονιάς βάζουμε τα πράγματα κάτω και βλέπουμε πώς λειτούργησαν όλοι. Θεωρώ πως τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα έχουν λογική και κατεύθυνση. Θα φανεί κατά πόσο μπορούμε να έχουμε λογική συνέχεια. Η δική μας άποψη έχει να κάνει με τη διάρκεια».

Για την περίπτωση του Φεντερίκο Μακέντα: «Είμαστε ευχαριστημένοι από όλους τους ποδοσφαιριστές με βάση τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό τους. Ο Μακέντα είναι μέλος μιας ομάδας. Έχουμε να κάνουμε με μια ομαδική λειτουργία που προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε κάτι από τη φετινή χρονιά. Ο Μακέντα ήρθε ως ένας φορ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Την επόμενη σεζόν, επειδή έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών, μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι γιατί οι απαιτήσεις θα είναι περισσότερες».

Για το πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό: «Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Την επιτυχία για να την αγοράσεις, πρέπει να μπεις σε μια διαδικασία όπου το χρήμα δεν έχει καμία σημασία. Εκεί δεν ποντάρεις σε χρόνο, αλλά επενδύεις ένα τρελό ποσό. Ιστορικά στη χώρα μας θεωρώ ότι δεν έχει συμβεί. Κανένας μεγαλομέτοχος δεν επένδυσε σε 1-2 χρόνια και πήρε κατευθείαν το πρωτάθλημα. Στη Σίτι ή την Παρί, μπήκε ένα συγκεκριμένο γκρουπ και πήρε το πρωτάθλημα. Ο κ. Σαββίδης έκανε 6-7 χρόνια να τα καταφέρει. Για να μπορέσεις να πετύχεις, πρέπει να δημιουργήσεις πράγματα. Δεν γίνεται να αγοράσεις την επιτυχία, τουλάχιστον στη δική μου πραγματικότητα».

Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν: «Δεν μπορείς να είσαι ποτέ δογματικός. Αν προκύψει μια εξαιρετική περίπτωση και κρίνουμε ότι μπορεί να μπει στη διάρκεια του μεταγραφικού σχεδιασμού, θα το δούμε. Δεν μπορώ να δώσω ακριβή αριθμό μεταγραφών, αλλά θα υπάρχει ενίσχυση σε όλες τις γραμμές της ομάδας».

Για την Ακαδημία του Παναθηναϊκού: «Το κομμάτι των παικτών που έρχονται από την ακαδημία είναι πολύ σημαντικό. Εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η εκπαίδευση των νεαρών παικτών, κάθε Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη, είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά αυτά μπήκαν σε μια διαδικασία άμεσης ένταξης και όχι με τον ομαλότερο τρόπο, γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Αυτά τα παιδιά πήραν μια συγκεκριμένη εκπαίδευση, γι’ αυτό υπηρέτησαν αυτή τη διαδικασία. Έχουν ένα δέσιμο μεταξύ τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, που μελλοντικά αν μπορούμε ακόμη και το 50% του ρόστερ να προέρχεται από τις ακαδημίες.

Θα είναι τεράστια επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο οικονομικά. Ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάνης τερμάτιζαν έβδομοι και όγδοοι στις ακαδημίες. Το θέμα δεν είναι οι τίτλοι στην Κ15 ή την Κ17, αλλά πώς θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε παιδιά που δεν θα πέσουν στην πόρτα και θα φύγουν προς τα πίσω, αλλά θα την ανοίξουν αποφασιστικά και θα μπουν μέσα».

Για το αν υπάρχει περίπτωση αλλαγής στελεχών: «Πάντα σε μία διαδικασία αξιολόγησης κοιτάμε πως μπορούμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς».

Για το αν το 2008 ο Παναθηναϊκός αγόρασε τον πρωταθλητισμό: «Θυμάστε το μπάτζετ τότε; Σας είπα ότι γίνεται αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει η Ελλάδα. Η ερώτηση ήταν για να μπει ένα νορμάλ ποσό. Αυτό που λέτε εσείς είναι μία τραβηγμένη εξαίρεση».

Για το αν μπορεί να αρθεί η τιμωρία από την UEFA: «Είναι μια λεπτή διαδικασία, που δεν εξαρτάται από τη δική μας κίνηση. Θεωρώ πως είναι δύσκολο, γιατί δημιουργεί προηγούμενο».

Για το αν υπάρχει ανάγκη κάποιας πώλησης τη δεδομένη περίοδο: «Αν ένας παίκτης έπιασε το μεταγραφικό του ταβάνι με βάση κάποια δεδομένα και έχουμε βάλει στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη τιμή, εκεί μπορούμε να το αξιολογήσουμε διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή όμως δεν θα μπούμε στη διαδικασία να ξεπουλήσουμε».

Στο τέλος, ο Νίκος Νταμπίζας έκλεισε με την εξής τοποθέτηση:

«Είναι πολύ σημαντικές αξίες για μας το πώς μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, χωρίς να εκβιάζουμε καταστάσεις ή να χρησιμοποιούμε φτηνές και εύκολες δικαιολογίες. Είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν βγάζουμε καμία δημόσια θέση κατά της διαιτησίας, γιατί δεν θέλουμε να ασκούμε κανενός είδους πίεση. Θέλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς. Όχι στα εύκολα πουλάμε ηθικολογία και στα δύσκολα το αλλάζουμε. Μπορεί να είμαστε και οι… μακάκες της υπόθεσης, αλλά είμαστε original. Δεν είμαστε ιμιτασιόν ηθικολόγοι. Θα είμαστε εδώ να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ώστε κάθε Παναθηναϊκός θα αισθάνεται διαφορετικός. Με κόστος διαφορετικός όμως.

Για να υπάρξει αυτή η βιωσιμότητα στο πλάνο χρειαζόμαστε όλους τους παράγοντες κάτω από την ίδια σκέπη. Το ποδοσφαιρικό, το διοικητικό, τους φιλάθλους. Αν δεν το κάνουμε, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας αυτό. Ο καθένας πρέπει να το αναλογιστεί αυτό και να είναι κύριος των σκέψεων και των πράξεών του. Όταν είναι ενωμένα αυτά τα κομμάτια, ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι αντάξιος σε αυτά που πρεσβεύει. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλοιωθεί. Αν δεν μπορούμε να είμαστε κάτω από την ίδια σκέπη, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Έχουμε ένα πλάνο και θέλουμε να φέρουμε το σύλλογο όσο πιο γρήγορα γίνεται σε μια υγιή κατάσταση. Άρα χρειαζόμαστε όλοι μας».

Δεν είναι εύκολη η αποστολή μας, αλλά εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Αν όλα ήταν εύκολα, πιθανώς να μην ήμασταν εμείς εδώ. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλομέτοχος τρέχει και στηρίζει το πλάνο και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορώ να την αλλάξω. Είναι ο κύριος εκφραστής που τρέχει την ομάδα και ο λόγος που εγώ βρίσκομαι σε αυτή την καρέκλα. Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να λειτουργήσω με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν μπορώ να διαφοροποιήσω την πραγματικότητα. Στον ένα χρόνο που είμαι, αυτά τα πράγματα που έχω ζητήσει τα έχω πάρει και έχουμε μια συνέπεια

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024