Μετά την άρον – άρον προαναγγελία εθνικών εκλογών από τον Τσίπρα, υπάρχουν μερικά ζητήματα κρίσιμα, τα οποία κάποιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σύντομα.

Για την ΝΔ το θέμα είναι να μην θεωρήσει ότι όλα τελείωσαν και ότι η νίκη θα έλθει από μόνη της. Δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά η υποτίμηση του αντιπάλου είναι πάντοτε θεμελιώδες λάθος. Η μπάλα είναι στα πόδια της και το ματσάκι λήγει, αλλά μέχρι να λήξει πρέπει να παίζεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πράγμα είναι τόσο μπουρδουκλωμένο που άντε να καταστρώσεις στρατηγική και να πεις κάτι που κάποιος θα πιστέψει. Δύσκολο να βγάλουν άκρη και ακόμη πιο δύσκολο να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι όπως νομίζουν. Δεν το έχουν καταλάβει στην Αριστερά εκατόν τόσα χρόνια τώρα, θα το κατορθώσουν σε λίγες ημέρες;

Ίσως το πιο κρίσιμο θέμα να αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το ότι είναι τρίτη δύναμη δεν λέει τίποτε. Το ότι έγραψε 7 και κάτι λέει πολλά. Βασικά, δεν έγραψε όσο θα του επέτρεπε να ισχυρίζεται ότι επανέρχεται δυναμικά.

Τώρα πρέπει να καταλήξουν σε μία στρατηγική εθνικών εκλογών. Πείρα έχουν κάποιοι εκεί μέσα, κάποια πράγματα μπορούν να καταλάβουν υποτίθεται, πέρα από το να κοιτούν πώς θα διαφυλάξουν μικρομάγαζα και παραμάγαζα.

Το θέμα είναι προφανές. Αντίπαλος τους σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα κοιτάξει να τους κατασπαράξει, όμως είναι ξεδοντιασμένος. Και την ίδια στιγμή, μόνο από αυτόν έχουν να αποσπάσουν ψηφοφόρους, όχι από την ΝΔ, και η ρητορική κατά της δεξιάς εκφράζεται πιο επιθετικά από τον Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει κάθε δυνατή παγίδα, θα καλέσει σε αγώνες και μάχες κατά της ακροδεξιάς ή των εξωγήινων που μας επιτίθενται. Έχουν κάθε δυνατότητα να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις. Και να μην καταλήξουν πάλι να πολεμούν ανεμόμυλους.

Σε αυτόν τον αγώνα μάλλον θα έχουν και μία πολυτέλεια. Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και με δεδομένο το συντριπτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι κάτι περισσότερο από θεωρητική. Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία του Μητσοτάκη είναι μία ευκαιρία για το ΠαΣοΚ και οφείλει να την αξιοποιήσει.

Αν εξακολουθούν κάποιοι εκεί μέσα να νομίζουν ότι έχουν να κάνουν διμέτωπο, ας ετοιμάζονται για άλλα. Ίσως και για να τα μαζεύουν σιγά σιγά… Ο αντίπαλός τους είναι ένας, αρκεί να τον αναγνωρίσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας