Με τη λαϊκή ρήση «το αίμα νερό δεν γίνεται», την οποία επικαλέσθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος για να χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς τις επαφές που είχαν οι δύο πλευρές το απόγευμα της Τετάρτης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον μακαριώτατο αδελφό αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκλησή του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές, αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι ‘το αίμα νερό δεν γίνεται’» ανέφερε από την πλευρά του ο οικουμενικός πατριάρχης.

«Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη χθεσινοβραδινή εκτενή συνομιλία με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο» συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο οικουμενικός πατριάρχης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον πατριάρχη μας».

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος κατόπιν πρόσκλησής του βρίσκεται στην Αθήνα για να τελέσει αύριο το απόγευμα τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας και εν συνεχεία έκανε αναφορά στο εν λόγω Κέντρο, το οποίο φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου, καθότι αποτελούσε επιθυμία και του Γέροντα Πορφύριου η δημιουργία του. «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κοντά μας ο πατριάρχης μας. Έτσι, συμμετέχετε και εσείς στις χαρές μας και μας δίνετε περισσότερο κουράγιο, για να περπατήσουμε στον δρόμο που όλοι περπατάμε με τις μικρότητες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά πρέπει αυτές τις δυσκολίες να τις υπερπηδήσουμε, για να κάνουμε το έργο που θέλει η Εκκλησία», τόνισε.

Ο οικουμενικός πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων και συγκινημένος για την παρουσία του στην Αθήνα. «Ανταποκρίθηκα αμέσως, προθύμως, διότι όπως λέει και η Αγία Γραφή, όταν χαίρει ένα μέλος της Εκκλησίας, συγχαίρουν όλα τα μέλη και όταν πάσχει ένα μέλος, πάσχουν όλα. Εμείς αυτήν την φορά, αυτήν τη στιγμή, συγχαίρουμε, συνευφραινόμεθα και σας συγχαίρω από καρδιάς, για αυτήν την μέριμνα για τα γηρατειά. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, αλλά και για τις επίγειες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή και η Εκκλησία σαν στοργική Μητέρα και τροφός πρέπει να σπεύδει, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στην ευτυχία του ανθρώπου», επισήμανε ο οικουμενικός πατριάρχης.

Γράψτε το σχόλιο σας