Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διχάζει τη Γαλλία η ζωή του τετραπληγικού Βενσάν Λαμπέρ

Διχάζει τη Γαλλία η ζωή του τετραπληγικού Βενσάν Λαμπέρ

Το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του τετραπληγικού σε κατάσταση φυτού Βενσάν Λαμπέρ, διέταξε να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή.

Το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του τετραπληγικού σε κατάσταση φυτού Βενσάν Λαμπέρ, διέταξε το βράδυ της Δευτέρας να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα, που διεκόπη χθες το πρωί, προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή, ωσότου εκφραστεί για την υπόθεσή του επιτροπή του ΟΗΕ.

Το εφετείο «διατάσσει το γαλλικό Κράτος (…) να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα που ζητήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων την 3η Μαΐου 2019», δηλαδή να μην ανασταλεί η σίτιση και η ενυδάτωση του ασθενούς, αναφέρει η απόφαση, που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διχασμένες η οικογένεια και η κοινωνία

Η υπόθεση έχει διχάσει βαθιά την οικογένεια του Λαμπέρ και τη γαλλική κοινωνία.

Η ΔΕΠΔΑ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ζήτησε από τη Γαλλία να αναβάλει τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας του Λαμπέρ ωσότου εξετάσει την υπόθεσή του.

Την Παρασκευή, σε πρώτο βαθμό, δικαστήριο του Παρισιού δήλωσε αναρμόδιο ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του αιτήματος της Επιτροπής.

Η μητέρα του ασθενούς, η Βιβιάν Λαμπέρ, η οποία εναντιώνεται στη διακοπή της ιατρικής φροντίδας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πήγαιναν να εξοντώσουν τον Βενσάν» και χαιρέτισε μια «πολύ μεγάλη νίκη» διότι «θα του δώσουν ξανά τροφή και υγρά». Και πρόσθεσε: «για μια φορά, είμαι υπερήφανη για τη δικαιοσύνη».

Διαδήλωση στο Παρίσι

Σε διαδήλωση στο Παρίσι όπου συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που απαιτούσαν να «ζήσει» ο Λαμπέρ, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν ένας από τους δικηγόρους των γονιών του τους ανακοίνωσε τη απόφαση, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Νικήσαμε! Ο Βενσάν πρέπει να ζήσει, ο Βενσάν θα ζήσει!», κραύγασε.

Για «εξαιρετική νίκη» έκανε λόγο άλλος δικηγόρος των γονιών του Λαμπέρ, προσθέτοντας ότι μέσα σε «έξι μήνες» η Επιτροπή του ΟΗΕ θα μπορέσει «να μελετήσει την υπόθεση του Βενσάν», εξηγώντας πως αν και «δεν πρόκειται παρά για προσωρινή απόφαση» είναι «συμβολική και ισχυρή».

«Η δέσμευση του γαλλικού κράτους»

Μολονότι οι γαλλικές αρχές επισήμαναν πως το αίτημα να ανασταλεί η διακοπή της ιατρικής φροντίδας από τη ΔΕΠΔΑ «στερείται δεσμευτικού χαρακτήρα», το εφετείο αποφάνθηκε πως «ανεξαρτήτως του υποχρεωτικού ή δεσμευτικού χαρακτήρα του μέτρου της αναστολής που ζητήθηκε από την Επιτροπή, το γαλλικό Κράτος έχει δεσμευθεί να τηρεί αυτή τη διεθνή σύμβαση», αναφερόμενο στη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων με Αναπηρία.

Η διαδικασία της διακοπής της ιατρικής φροντίδας προκειμένου να διατηρείται στη ζωή ο Λαμπέρ, τετραπληγικός σε κατάσταση φυτού έπειτα από τροχαίο το 2008, άρχισε χθες το πρωί.

Η οικογένεια είναι διχασμένη: από τη μια οι γονείς του, που απορρίπτουν τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας και από την άλλη η σύζυγός του Ρασέλ και ο ανιψιός του Φρανσουά, που θέλουν να δοθεί τέλος στη συνέχιση αυτής που χαρακτηρίζουν ως μάταιη θεραπεία του Βενσάν Λαμπέρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024