Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ - Πού αλλάζουν οι τιμές από σήμερα

Αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ – Πού αλλάζουν οι τιμές από σήμερα

Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% θα εφαρμοστεί σε βασικά είδη διατροφής, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Εντούτοις, πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις (όπως αυτές στα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα), αλλά και παγίδες. Παράλληλα, τον Μάιο θα ισχύσει «διπλός» ΦΠΑ.

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις 120 δόσεις, από σήμερα θα ισχύσει επίσης ο μειωμένος ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% θα εφαρμοστεί σε βασικά είδη διατροφής, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Αγώνα δρόμου την τελευταία στιγμή έκαναν σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καφετέριες για να εφαρμόσουν τις κατάλληλες αλλαγές στις τιμές των προϊόντων τους, έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται στην αναλυτική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Εντούτοις, πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις (όπως αυτές στα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα), αλλά και παγίδες. Παράλληλα, τον Μάιο θα ισχύσει «διπλός» ΦΠΑ, δηλαδή ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ξενοδοχεία, θα υπάρξει διαφορά στον ΦΠΑ ανάλογα με την ημερομηνία του check out, το πακέτο διαμονής, αλλά και το ίδιο το ξενοδοχείο.

Πού θα δούμε μείωση τιμών στο ράφι

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί (στα ειδικής παρασκευής και όχι το απλό χωριάτικο), γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% μετατάσσονται επίσης όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων και ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς όταν πωλούνται στο ράφι.

Μειωμένος ΦΠΑ και σε εστίαση & delivery

Στην εστίαση γενικά τα βρώσιμα – τρόφιμα θα φορολογούνται 13% ΦΠΑ. Έτσι, αναμένεται να πέσει ξανά η τιμή στον χοιρινό σουβλάκι, μετά τη συζήτηση – που είχε κάνει αίσθηση – για την αύξηση στην τιμή του

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται επίσης και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, fast food, πιτσαρίες, καφετέριες και επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς.

Οι εξαιρέσεις και οι «παγίδες»

Μία σημαντική εξαίρεση είναι τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα, τα οποία θα παραμείνουν στο 24%. Δηλαδή μπορεί ο καφές και τα υπόλοιπα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ να υπάγονται στον μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο στην καφετέρια το σερβιριζόμενο ρόφημα της επιλογής σας θα συνεχίσει να κοστολογείται με 24% ΦΠΑ.

Η εγκύκλιος, όμως, της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει και αρκετές «παγίδες». Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Με βάση τις οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπως τις ψήφισε η Βουλή, η κέτσαπ θα έχει από Δευτέρα 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα 24% (επειδή δεν περιλαμβάνεται στις σάλτσες).

Το γάλα υπάγεται σε συντελεστή 13% αλλά το γάλα κακάο στο 24%. Με τον ίδιο συντελεστή 24% επιβαρύνονται γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού κ.α

Καφές, τσάι και μπαχαρικά στο ράφι μετακομίζουν στον μειωμένο συντελεστή 13%. Αν όμως πρόκειται για καφέ ή τσάι έτοιμο για κατανάλωση ακόμα και εάν διατίθεται στο ράφι του σούπερ ο συντελεστής παραμένει στο 24% όπως άλλωστε και ορισμένα βότανα μεταξύ των οποίων το τζίντζερ. Τα υπόλοιπα βότανα μετατάσσονται στον συντελεστή 13%.

Φυσικοί χυμοί στο ράφι αλλά και συμπυκνωμένοι οι οποίοι αραιώνονται με νερό υπάγονται στον συντελεστή 13%. Εξαιρούνται όμως και συνεχίζουν να υπάγονται στον συντελεστή 24% τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά», κλπ.

«Διπλός» ΦΠΑ – Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

Ο Μάιος θα είναι ο μήνας με τον «διπλό ΦΠΑ», αφού ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%.

Το ίδιο θα ισχύσει και στα ξενοδοχεία, δηλαδή αν κάποιος μπήκε χθες και κάνει check out σήμερα, είναι πιθανό να πληρώσει με τον νέο ΦΠΑ.

Ακόμη, άλλος ΦΠΑ θα έχει επίσης η διαμονή σε ξενοδοχείο, ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής ή ανάλογα… με το ξενοδοχείο.

Αναλυτικά, για τα ξενοδοχεία γίνεται διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

  • Διαμονή με πρωινό: 13% στην ενιαία τιμή
  • Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24% ΦΠΑ.
  • Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον 24% ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  • Διαμονή με σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον ΦΠΑ 24, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο
    Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, επιτρέπεται να τιμολογούν με όποιον ΦΠΑ αναλογεί σε κάθε παροχή (24% ή 13% κατά περίπτωση).

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024