Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προβλήματα για ευρωπαϊκές εταιρείες εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας

Προβλήματα για ευρωπαϊκές εταιρείες εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας

Ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά βρίσκονται οι αμερικανικές εταιρείες καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει το οικονομικό περιβάλλον, πρωτίστως τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, τόνισε σήμερα το Ευρω-σινικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά βρίσκονται οι αμερικανικές εταιρείες καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει το οικονομικό περιβάλλον, πρωτίστως τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, τόνισε σήμερα το Ευρω-σινικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η σύγκρουση του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον δεν ωφελεί από σπόντα τους ευρωπαίους επιχειρηματίες, όπως είχαν ελπίσει ορισμένοι όταν ξέσπασε η διένεξη πέρυσι, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας του Επιμελητηρίου για την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών-μελών του.

«Στην τρέχουσα φάση, οι εμπορικές εντάσεις εκλαμβάνονται ως παράγοντας επιπρόσθετης αβεβαιότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον», παρατήρησε η Σαρλότ Ρουλ, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας την έρευνα στον Τύπο. «Κατά την άποψη των μελών μας, οι εμπορικές εντάσεις δεν είναι καλές για τις δουλειές» τους, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 585 εταιρείες, ο εμπορικός πόλεμος συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές ανησυχίας των Ευρωπαίων στην Κίνα (23%), μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (45%), αυτή της παγκόσμιας οικονομίας (27%), κι εξίσου με την αύξηση του κόστους εργασίας στη χώρα (23%).

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, πριν οι εντάσεις κλιμακωθούν και διευρυνθούν τον Μάιο, με την αμοιβαία επιβολή υψηλότερων τελωνειακών δασμών.

Αλλά ήδη από την αρχή της χρονιάς, το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα επισήμαιναν πως πλήττονται από την αύξηση των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευάζουν στην Κίνα προϊόντα που κατόπιν εξάγουν σε όλο τον κόσμο.

Ένας μικρός αριθμός τους (6%) ανέφερε ότι προτίμησε να αλλάξει τον τόπο όπου παράγει τα προϊόντα του, για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, ή προβλέπει να το πράξει, μεταφέροντας τα εργοστάσιά του κυρίως σε άλλα κράτη της Ασίας, ή ακόμη και πίσω στην Ευρώπη.

Παρότι εκφράζουν εξάλλου δυσαρέσκεια για τη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Τραμπ στη σύγκρουση με το Πεκίνο, πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες τόνισαν πως συμμερίζονται τις απόψεις του για πολλά ζητήματα που εγείρει.

Ανάμεσα σε αυτά, απαρίθμησε η Ρουλ, είναι «οι όροι της πρόσβασης στην αγορά, τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, η μεταρρύθμιση των δημόσιων επιχειρήσεων, ή ακόμη οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας».

Για αυτό το τελευταίο, το 20% των εταιρειών που συμμετείχαν επέκρινε το ότι του επιβλήθηκαν τέτοιες μεταφορές τεχνολογίας προς όφελος των κινεζικών εταιρειών με τις οποίες συνεταιρίστηκε, ήτοι ποσοστό διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν πριν από δύο χρόνια (10%).

Πάντως παρά τα εμπόδια, η Κίνα παραμένει ένας από τους τρεις κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο για το 62% των εταιρειών, ποσοστό ελαφριά αυξημένο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Το 56% των ευρωπαϊκών εταιρειών εξάλλου σκοπεύει να αυξήσει τη δραστηριότητά του στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φέτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024