Την ξεκάθαρη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει άλλη μια δημοσκόπηση μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για έρευνα της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, η οποία δίνει βάση στα σενάρια συμπεριφοράς των αναποφάσιστων, οι οποίοι μέχρι τώρα αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, για την ακρίβεια 11,6% (12,4% επί των εγκύρων) ή 700.000 άτομα σε απόλυτο αριθμό.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φθάνει στο 22%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνεται στις 7,5% μονάδες, με το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φθάνει το 30,6% έναντι 23,1% για το κυβερνών κόμμα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 62,3% έναντι 21,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 16,5% δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην μάχη για την τρίτη θέση το προβάδισμα ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,6% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%. Τέλος με 5,3% το ΚΚΕ συγκεντρώνει την πεντάδα των κομμάτων που όπως όλα δείχνουν θα μοιραστούν τις 21 θέσεις που διαθέτει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Από τους δεκάδες υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% έχουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων.

Τα τρία σενάρια για τους αναποφάσιστους

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μικρή, καθώς μόλις το 54,9% εκείνων που τον ψήφισαν το 2015 δηλώνει πως θα τον ξαναψηφίσει. Ποσοστό 29,6% έχει απομακρυνθεί οριστικά από το κυβερνών κόμμα, ενώ ένα 11,3% βρίσκεται σε δίλημμα δηλώνοντας αναποφάσιστο για την ώρα.

Στην απέναντι όχθη η συσπείρωση για τη ΝΔ βρίσκεται στο υψηλό 82,5%, ενώ οι απώλειές της από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων βρίσκονται στο 11,6%.

Όλα τα στοιχεία από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 16ης Μαΐου έχει προεξοφληθεί και το μόνο που απομένει να επιβεβαιωθεί είναι το εύρος της απόστασης που θα τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, η πρωτιά της οποίας δεν αμφισβητείται.

Όσον αφορά την προέλευσή τους ένα μικρό ποσοστό μόνο προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (29,6%). Από τη ΝΔ προέρχεται το 11%, από το ΠΑΣΟΚ 6,5% και από το Ποτάμι 6,2%. Ένας στους πέντε (ποσοστό 19,2%) δεν είχε ψηφίσει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, ανάμεσα στους αναποφάσιστους περισσότερες είναι οι γυναίκες, καθώς και οι ψηφοφόροι ηλικίας 35-54 ετών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει κάθε κόμμα.

Σενάριο πρώτο: Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η δύναμη της ΝΔ θα κυμανθεί από 32,3% έως 37,5% και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23,9% και 28,7%. Με κεντρική τιμή το 34,9% για τη ΝΔ και 26,3% για το κυβερνών κόμμα η διαφορά υπολογίζεται σε 8,6%.

Σενάριο δεύτερο: Με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους η ΝΔ θα κυμανθεί από 30,7% και 35,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 25,1% και 29,9%. Με τις κεντρικές τιμές στο 33,3% και στο 27,5% αντιστοίχως, η διαφορά για την αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχεται σε 5,8%.

Σενάριο τρίτο: Τέλος, με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφάσιστων, των οποίων διερευνήθηκε όχι μόνο η κομματική προέλευση αλλά και παράγοντες όπως π.χ. μεταξύ ποίων κομμάτων ταλαντεύονται, και ποια θα μπορούσαν να ψηφίσουν, η κεντρική τιμή για τη ΝΔ βρίσκεται στο 34,2% (31,6%-36,8%) και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5% (24,1%-28,9%) με το προβάδισμα της πρώτης να υπολογίζεται σε 7,7%.