Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικοινωνία Λευκωσίας με τον Λευκό Οίκο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Επικοινωνία Λευκωσίας με τον Λευκό Οίκο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου σε επιστολή του προς ΕΕ και ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι ο «Πορθητής» πραγματοποιεί γεωτρήσεις την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μπόλτον για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε στον κ. Μπόλτον, το μέγεθος της τουρκικής παραβίασης η οποία συνιστά κορύφωση της επιθετικότητας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως καταγράφηκαν και στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί επί του ζητήματος από τις ΗΠΑ.

Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή επί του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, δεν αποκλείεται να γίνει παρέμβαση στο διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς ΗΠΑ προς εκτόνωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Εκφράζοντας τη θέση της Άγκυρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Λευκωσία είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Eπισήμανε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει oι παράνομες – όπως τις αποκαλεί – αξιώσεις της Κύπρου στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν θέση τρίτοι ούτε να συμπεριφέρονται σαν δικαστήριο» σε ζητήματα θαλάσσιων συνόρων.

Tέλος, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν συμπεριλάβει το ψευδροκράτος στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην δυτική ακτή της Κύπρου ή δεν σταματήσει εντελώς τις γεωτρήσεις, τότε η παρουσία των τουρκικών πλοίων και γεοτρυπάνων στην περιοχή θα συνεχιστεί.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024