Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από καλάσνικοφ έως μπογιές και φέιγ βολάν - Η ιστορία ων επιθέσεων κατά πρέσβεων

Από καλάσνικοφ έως μπογιές και φέιγ βολάν – Η ιστορία ων επιθέσεων κατά πρέσβεων

«Παιδαριώδη» βανδαλισμό χαρακτήρισε ο Τζέφρι Πάιατ την επίθεση με μπογιές και καπνογόνο στην οικίας του στο κέντρο της Αθήνας.  Η επίθεση έγινε από ομάδα 10 ατόμων οι οποίοι πλησίασαν γρήγορα, επιτέθηκαν και αποχώρησαν στα γύρω στενά. Οι αρχές κινήθηκαν άμεσα και προχώρησαν σε οκτώ προσαγωγές

«Παιδαριώδη» βανδαλισμό χαρακτήρισε ο Τζέφρι Πάιατ την επίθεση με μπογιές και καπνογόνο στην οικίας του στο κέντρο της Αθήνας.  Η επίθεση έγινε από ομάδα 10 ατόμων οι οποίοι πλησίασαν γρήγορα, επιτέθηκαν και αποχώρησαν στα γύρω στενά. Οι αρχές κινήθηκαν άμεσα και προχώρησαν σε οκτώ προσαγωγές.

Στην αμερικανική πρεσβεία, ένα από τα πλέον φυλασσόμενα μέρη της Αθήνας, άγνωστοι είχαν ρίξει καπνογόνο στην είσοδο του γκαράζ πριν από τρεις μήνες. Παράλληλα, είναι η τρίτη φορά που το σπίτι του πρέσβη γίνεται στόχος επίθεσης.

Με αφορμή αυτό το γεγονός θυμηθήκαμε κι άλλες επιθέσεις σε πρεσβευτικές κατοικίες, ή κτίρια διπλωματικών αντιπροσωπιών που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Ξανά στην οικία Πάιατ

30 Σεπτεμβρίου 2018. Η κατοικία του Τζέφρι Πάιατ είχε ξανά την τιμητική της. Ομάδα μελών του Ρουβίκωνα έφτασαν με μηχανάκια έξω από το σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην ΓΑΔΑ, πέταξαν τρικάκια και έφυγαν ανενόχλητοι.

Εξήντα σφαίρες στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη

Ήταν ξημερώματα 30ης Δεκεμβρίου 2013 όταν τα μέλη της οικογένειας του πρέσβη της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ πετάχτηκαν έντρομα από τα κρεβάτια τους. Κουκουλοφόροι οπλισμένοι με δύο καλάσνικοφ γάζωναν με ριπές την οικία τους, πυροβολώντας στα τυφλά.

Ο αστυνομικός φρουρός που ήταν μέσα στο φυλάκιο, έξω από το σπίτι, είδε όλη την σκηνή χωρίς να προλάβει να αντιδράσει, παρά μόνο ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το κέντρο επιχειρήσεων από όπου έλαβε εντολές να καλυφθεί και έπεσε στο πάτωμα της σκοπιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις σφαίρες βρέθηκαν στο δωμάτιο της ανήλικης κόρης του Γερμανού πρέσβη, η οποία ευτυχώς δεν κοιμόταν σε αυτό όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Την ευθύνη ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών με προκήρυξή της που έστειλε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Το κείμενο της προκήρυξης είναι τεράστιο σε έκταση (πάνω από 20 σελίδες και 12.000 λέξεις) και σε αυτό, η οργάνωση αφιερώνει την επίθεση στον φαρμακοποιό Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος τον Απρίλιο του 2012 καταγγέλλοντας το… μνημόνιο.

Η οργάνωση αναμασούσε τις δημοφιλείς τότε -και αλήστου μνήμης- θεωρίες περί της προέλευσης του μνημονίου και κήρυσε «εκστρατεία (sic) εναντίον της Γερμανικής καπιταλιστικής μηχανής», σπεύδοντας να μας ενημερώσει ότι αναλάμβανε την επίθεση με ρουκέτα και κατά των κτιριακών εγκαταστάσεων της Mercedes – Benz στην Βαρυμπόμπη.

Μπογιές στην ιταλική πρεσβεία

3 Φεβρουαρίου 2019. Ακολουθώντας την προσφιλή… επαναστατική μεθοδολογία τους, τα μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν πετώντας μπογιές και φέιγ βολάν στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων ήταν 4 Κύπριοι και 4 αλλοδαποί.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ηγετικό στέλεχος της αναρχικής οργάνωσης χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απάντηση» στο ιταλικό κράτος για τη δίωξη κάποιου «συντρόφου»…

Με καλάσνικοφ κατά της ισραηλινής πρεσβείας

Ξημερώματα 12 Δεκεμβρίου 2014. Κουκουλοφόροι φθάνουν έξω από το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό και ανοίγουν πυρ με καλάσνικοφ. Στη συνέχεια ανεβαίνουν σε δύο μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού τις οποίες οδηγούσαν συνεργοί τους και εξαφανίζονται.

Οι αστυνομικοί της σήμανσης συλλέγουν 54 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών. Από τις ριπές του καλάσνικοφ έσπασαν κάποια τζάμια της πρεσβείας, ενώ εμφανείς ήταν και οι τρύπες στους τοίχους.

Εισβολή στη γαλλική πρεσβεία

Κυριακή 22 Απριλίου 2018. Μέλη του Ρουβίκωνα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί κατάφεραν να φθάσουν έξω από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην οδό Ακαδημίας όπου έριξαν μπογιές και φέιγ βολάν.

Το υλικό που εξέτασαν από το βίντεο της πρεσβείας αποδεικνύει ότι η δράση της αναρχικής ομάδας κράτησε μόλις 25 δευτερόλεπτα, ενώ οι δράστες άφησαν πίσω τους, στον πεζόδρομο της Ακαδημίας για την ακρίβεια τρεις βαριοπούλες.

Επίθεση στο Ρωσικό Προξενείο

Στις 22 του περασμένου Μαρτίου άγνωστος δράστης έριξε χειροβομβίδα στην είσοδο της ρωσικής πρεσβείας η οποία έπεσε δίπλα στο κουβούκλιο του φρουρού, ο οποίος ήταν εκτός θέσεως, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

Η επίθεση είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τότε, δράστες είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην σκοπιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός στο πόδι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικής Αυτοάμυνας

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024