Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεκλογικές βελτιώσεις (και) στις εκπτώσεις που θα δοθούν στον ΕΝΦΙΑ

Προεκλογικές βελτιώσεις (και) στις εκπτώσεις που θα δοθούν στον ΕΝΦΙΑ

Μεγαλύτερες εκπτώσεις σε περισσότερους φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ 2019. Τι αλλάζει στις επερχόμενες μειώσεις και ποιο είναι το ανώτατο όριο μείωσης που μπορεί να κερδίσει κάποιος.

Μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2019 και για περισσότερους προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, με την οποία, ωστόσο, δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο της μείωσης των 100 ευρώ που προβλέπει ο νόμος που έχει ψηφισθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επαναπροσδιορίζεται το ύψος της μείωσης κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), για ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ.

Στη συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση «με το παρόν αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ.

Πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ, σε όρους αξίας ακίνητης περιουσίας, ο νόμος βάζει «κόφτη» στην χορηγούμενη έκπτωση, ώστε σε καμία περίπτωση η έκπτωση να μην υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις της τροπολογίας, ορίζεται ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας ώστε να προκύψει το ύψος των εκπτώσεων, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των αγροτεμαχίων. Έτσι, την έκπτωση 30% -πάντα με το «ταβάνι» των 100 ευρώ- θα κερδίσουν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου.»

» Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ»

» Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις νέες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμό φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, κλπ)»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024