Αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω:

«Ο κύριος Μητσοτάκης […] είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του. Με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπεί.

[…] Έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη κοινωνία, σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας, που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημά της μετά τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Έτσι αναστήθηκε η Ελλάδα. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία αυτών που τους λείπει η εξουσία, από την αλαζονεία τους που έρχονται θεωρώντας ότι έχουν νικήσει πριν στηθεί η κάλπη.

[…] Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η διαφορά μας. Ο δικός μας ο κόσμος, η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

[…] Και η Ελλάδα αυτή, η Ελλάδα των πολλών έχει πολλά πρόσωπα. Έχει τα πρόσωπα των ανθρώπων της. Του ψυκτικού αλλά και του γιατρού από το Περιστέρι. Της φοιτήτριας αλλά και του συνταξιούχου από το Αιγάλεω. Του εργάτη αλλά και του δικηγόρου από το Καματερό. Της πωλήτριας αλλά και της καθηγήτριας από τα Λιόσια. Του καταστηματάρχη αλλά και του δασκάλου από την Πετρούπολη. Της νοσοκόμας αλλά και της αρχιτεκτόνισσας από την Αγιά Βαρβάρα.

Αυτοί είναι ο δικός μας κόσμος. Είναι ο κόσμος των πολλών. Αυτοί είναι οι πολλοί που έβαλαν πλάτη στα χρόνια της κρίσης για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτοί θα είναι και οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας της νέας εποχής που χτίζουμε μέρα με τη μέρα.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Στον κόσμο του μόχθου, στον κόσμο της δημιουργίας, και αυτός ο κόσμος, είτε ψήφιζε αριστερά είτε και δεξιά παλιότερα, έχει καταλάβει ποιοι είναι με το συμφέρον του και έχει καταλάβει με ποιους θα γείρει σε αυτή την κάλπη στις 26 του Μάη».

Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμε Αλέξη Τσίπρα, για πολλοστή φορά σφάλλετε, διαστρέφετε την πραγματικότητα και πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Σφάλλετε, διότι η θέση σας επιτάσσει να είστε πρωθυπουργός όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, και όχι απλώς των πολλών, του δικού σας κόσμου, όπως τον περιγράφετε με ενάργεια. Αυτό είναι το χρέος σας και σήμερα και αύριο, εάν ασφαλώς επανεκλεγείτε.

Διαστρέφετε την πραγματικότητα, διότι το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας στο οποίο αναφερθήκατε υπογράφτηκε από όλους τους Έλληνες και όχι μόνον από εκείνους που εσείς θεωρείτε ότι εκπροσωπείτε. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε όντως από τα παιδιά των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μεροκαματιάρηδων και των λιμενεργατών, που σπούδασαν και πρόκοψαν. Αναγεννήθηκε, όμως, και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες και τους εμπόρους της αστικής τάξης, από τους εργολάβους, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές που έδωσαν δουλειές και ευκαιρίες στα λαϊκά στρώματα, ακόμη και από την ελίτ της κοινωνίας που προτίμησε να ζήσει και να δημιουργήσει στην εντός των συνόρων χώρα.

Πλανάσθε πλάνην οικτράν, διότι πιστεύετε ότι ο κόσμος της δουλειάς, ο κόσμος του μόχθου και της δημιουργίας, κοιτάζοντας το συμφέρον του, θα σταθεί στο πλάι σας στις 26 Μαΐου.

Γράψτε το σχόλιό σας