Οπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, η κυβέρνηση μπήκε στην τελική ευθεία όχι των εκλογών, αλλά της υπερτετραετούς θητείας της, αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και να εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύσκολα χρόνια προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Το βασικό χαρακτηριστικό όμως των εξαγγελιών της στο Ζάππειο είναι ότι δεν δίστασε να υιοθετήσει τον κορμό των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων – μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ και του συντελεστή των κερδών – και τη σταδιακή μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ουσιώδεις ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Ολα αυτά υπήρχαν στην οικονομική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και η θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2021-2022.

Και όλα αυτά τα υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, τα απορρόφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας το «επίδομα της άνοιξης», δηλαδή τη μισή προεκλογική σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τη Δεξιά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας πηγαίνει πλησίστιος προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι τις επόμενες 100 ημέρες από την πρώτη αναμέτρηση στις κάλπες ή θα έχουν διεξαχθεί ή θα έχουν προκηρυχθεί και οι εθνικές εκλογές. Τότε θα τελειώσει ο… αγώνας. Αρα θέλει να προεξοφλήσει τα πάντα προκειμένου να επηρεάσει την εκλογική βάση, κάτι που έπρεπε να περιμένει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ασφαλώς δεν θα αρνηθεί την υπερψήφιση των μέτρων της.

Πέραν του προφανούς, της προεκλογικής σκοπιμότητας, η επίσπευση των μέτρων για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση (από το 24% στο 13%) και κυρίως του ΦΠΑ στο κόστος της ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (από 13% στο 6%), σε συνδυασμό με την αύξηση των συντελεστών αποσβέσεων επενδύσεων στο 150% είναι κινήσεις που δίνουν ώθηση στην κατανάλωση και ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

Τώρα, ποιος θα τα υλοποιήσει μετά τις εθνικές εκλογές, θα το δείξουν οι κάλπες.

Γράψτε το σχόλιο σας