Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στον Nord Stream 2

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στον Nord Stream 2

Ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα ζητείται επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες και ιδιώτες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία που συμμετέχει, έχει επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο έργο λέει την ίδια ώρα η Ρωσία.

Ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών αναμένεται να καταθέσει ένα νομοσχέδιο, ενδεχομένως εντός της ημέρας, με το οποίο θα ζητείται η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες και τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και γενικά στην κατασκευή ρωσικών αγωγών που εγκαθίστανται υποθαλάσσια.

Πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Τεντ Κρουζ, Τζον Μπαράσο και Τομ Κότον και τη Δημοκρατικη Τζιν Σαχίν.

Με αυτό θα επιβληθούν ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού.

Ειδικότερα, οι γερουσιαστές προτείνουν να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ προσώπων που εκμισθώνουν πλοία που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ελβετική εταιρεία Allseas και την ιταλική Saipem οι οποίες ασχολούνται με την τοποθέτηση των σωληνώσεων του αγωγού Nord Stream-2.

Η πρόταση αυτή αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γερουσία, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κατασκευή του αγωγού, με επικεφαλής την κρατική ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, συμμετέχουν οι εταιρείες Uniper και Wintershall της Γερμανίας, η αγγλοολλανδική Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το έργο αυτό, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς φυσικούς πόρους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Γερμανία «αιχμάλωτη» της Μόσχας, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει ζητήσει να σταματήσει η κατασκευή του έργου.

Η Γερμανία από την πλευρά της θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Επίσης, το ρωσικό αέριο προσφέρει στη Γερμανία αλλά και στις άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μια φθηνότερη λύση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ και άλλων παραγωγών.

Ρωσία: Έχουν επενδυθεί τα 8 από τα 9,5 δισ. ευρώ

H κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία που συμμετέχει με την ρωσική Gazprom στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, έχει επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο έργο, ανακοίνωσε από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG, επισημαίνοντας ότι έχουν επενδυθεί συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σχεδόν σε όλο το ποσό του προϋπολογισμού του έργου, που φθάνει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι οι επενδύσεις αυτές που έκαναν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες από την Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ολλανδία δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και λειτούργησαν ως κίνητρο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την είδηση σύμφωνα με την οποία δύο Αμερικανοί γερουσιαστές προτίθενται να καταθέσουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο έργο συμμετέχουν περισσότερες από 670 εταιρείες από 25 χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – TASS

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024