Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη αντιπαράθεση Αχτσιόγλου – Βρούτση για το θέμα της επταήμερης εργασίας

Έντονη αντιπαράθεση Αχτσιόγλου – Βρούτση για το θέμα της επταήμερης εργασίας

Σκληρή κόντρα μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την πρόταση Μητσοτάκη για τα εργασιακά και την επταήμερη εργασία

Σκληρή κόντρα μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την πρόταση Μητσοτάκη για τα εργασιακά και την επταήμερη εργασία.

«Την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε η σημερινή υπουργός Εργασίας, υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ», Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό αφενός για άγνοια, αφετέρου για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο κ. Βρούτσης, κατηγόρησε τους κυβερνώντες «ως απόλυτους υποκριτές» δεδομένου – όπως είπε – ότι από χθες προσπαθούν να πείσουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία «πράγμα αναληθές», ενώ το έχουν κάνει οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία» όχι την πρακτική, καθώς, ανέφερε, ότι για την εν λόγω σύμβαση εργασίας υπήρχε συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.

Αχτσιόγλου: Οι  συμβάσεις δεν εγκρίνονται από τον υπουργό

«Η σύμβαση αυτή φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας και αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε ο κ. Βρούτσης με την υπουργό Εργασίας να παίρνει τον λόγο για να καταλογίσει στον εισηγητή της ΝΔ, «παρότι πρώην υπουργός» «άγνοια» για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως αυτές δεν εγκρίνονται από κανέναν υπουργό.

«Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και θα σήμαινε παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία των μερών. Οι ΣΣΕ κατατίθενται και αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν εγκρίνονται από κάποιον υπουργό, δεν κάνει ο υπουργός προληπτικό έλεγχο νομιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου τότε ο υπουργός μπορεί να την κηρύξει υποχρεωτική.»

» Αυτή την προϋπόθεση ελέγχει και αυτή τη συνέπεια έχει από τη στιγμή που επανήλθε η αρχή της επεκτασιμότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχείρηση που ήθελα επταήμερη εργασία»

Όπως προσέθεσε η υπουργός Εργασίας, στη χώρα μας υπάρχει εργατική νομοθεσία η οποία προβλέπει εδώ και δεκαετίες το 40ωρο ως νόμιμο ωράριο το οποίο δεν μπορεί να μεταβάλλεται και το συμβατικό ωράριο που συμφωνούν τα μέρη μπορεί μόνο να βελτιώνεται και όχι να χειροτερεύει.

«Επομένως και για να τελειώνουμε με αυτή την αποκάλυψη ότι εγώ ενέκρινα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, καταθέτω στα πρακτικά την πράξη επιβολής προστίμων του ΣΕΠΕ και για επιχείρηση που ήθελε να επιβάλει επταήμερη εργασία και άλλες δέκα ακόμη γιατί αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας» είπε προς τον κ. Βρούτση η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο θέμα που ανέκυψε από την συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, είπε πως είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία.

Όπως είπε, η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ηλεκτρισμός, χαλυβουργία κ.α.) άρα – επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου – είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι’ αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο.

«Από τη στιγμή που τοποθετείται και μιλάει για μια αλλαγή είναι πρόδηλο ότι δεν αναφέρεται στη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά για κάτι νέο στο οποίο – όπως είπε πολλές φορές – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να προσαρμόζεται», προσέθεσε η υπουργός.

«Αυτό για όποιον δεν θεωρεί ότι από τη φράση του και μόνο δεν προκύπτει το επταήμερο της εργασίας» κατέληξε.

Ανταπαντώντας ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η υπουργός προσπαθεί «να καλύψει τη μεγάλη γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού «που δεν είναι άλλη από το ότι επικαλέστηκε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης ως ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που ήταν το αυτονόητο και το είχε υπογράψει η ίδια».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024