Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίσει «πολύ προκλητικό βήμα» τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντιδράσεις από Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ – Κλιμακώνει η Τουρκία

Η είδηση ότι το τουρκικό πλοίο «Πορθητής» (Fatih) ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε σε συναγερμό Λευκωσία, Αθήνα, ΕΕ και όχι μόνο, με την ένταση στην περιοχή να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η Άγκυρα διεκδικεί ξεκάθαρα μερίδιο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλώντας με μονομερείς ενέργειες και επέμβαση σε διαφορετική περίπτωση και πάντα αξιοποιώντας το επιχείρημα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Μέσω ανακοίνωσης, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλεί επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του καταδίκασε την προσπάθεια γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αποκαλύπτονται οι προθέσεις της Τουρκίας».

Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που – σε ανακοίνωση του – καταδικάζει την απόφαση αυτή της Τουρκίας και την καλεί άμεσα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της.

Ανησυχία εξέφρασαν και οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Εντούτοις, η Τουρκία συνέχισε σε προκλητικούς τόνους, καταδικάζοντας τόσο την αντίδραση της ΕΕ όσο και όλων όσων στάθηκαν στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία ανακοίνωση που καλεί τους πάντες να «λογικευτούν» και διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα συμφέροντα της στην περιοχή.

Οι επόμενες μέρες και ώρες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες και όσο και αν η Λευκωσία αντιδρά με τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία, οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε «ατύχημα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024