Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι με τη φωτιά - Πόλεμος με τις Βρυξέλλες και στη μέση Ελλάδα και Κύπρος

Η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι με τη φωτιά – Πόλεμος με τις Βρυξέλλες και στη μέση Ελλάδα και Κύπρος

Διπλωματικός πόλεμος τις τελευταίες ημέρες στον οποίο εμπλέκονται Ευρωπαίοι, ΗΠΑ και Ρωσία - Που το πάει η Αγκυρα και γιατί όλοι φοβούνται θερμό επεισόδιο

Το παιχνίδι με τη φωτιά συνεχίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατεβάζοντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» δυτικά της Πάφου, με στόχο να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρεται σε σχετική NAVTEX.

Με τη συγκεκριμένη είδηση να θέτει σε συναγερμό Λευκωσία, Αθήνα, ΕΕ και όχι μόνο, η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται επικίνδυνα, με ευθύνη της Άγκυρας, που διεκδικεί ξεκάθαρα μερίδιο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλώντας με μονομερείς ενέργειες και επέμβαση σε διαφορετική περίπτωση και πάντα αξιοποιώντας το επιχείρημα των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Οι ΗΠΑ χτίζουν ένα νέο τείχος απέναντι στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Δυτικά Βαλκάνια, και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, επιχειρώντας να βάλουν στην «άκρη» την Τουρκία, λόγω των σχέσεων που επιχειρεί να αναπτύξει με τη Μόσχα, το Ιράν, αλλά και να δείξει ότι είναι σε θέση να αναλαμβάνει «πρωτοβουλίες» χαράσσοντας τη δική της πολιτική εκτός οδηγιών του ΝΑΤΟ και με αποφάσεις που θεωρούνται απειλή από την Ουάσιγκτον, όπως η αγορά των ρωσικών S-400.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των ανακαλύψεων της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το μέγεθος του οποίου άλλαξε και τα δεδομένα της περιοχής, ανοίγοντας τη  συζήτηση ακόμα και για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης.

Οι ΗΠΑ συζητούν για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θέλουν ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων τόσο με την Λευκωσία όσο και με την Αθήνα, σε ένα παιχνίδι ακραίων προκλήσεων και εκβιασμού με την Άγκυρα, που αντιδρά με όξυνση των απειλών, διατήρηση της εμπρηστικής ρητορικής και πλέον με κινήσεις που απειλούν άμεσα τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως την αποστολή του «Πορθητή». Ένα βήμα πιο πέρα από την αποστολή του σεισμογραφικού Barbaros το οποίο κινείται εδώ και ένα χρόνο περίπου στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, μπαινοβγαίνοντας κατά βούληση, με στόχο τη διατήρηση του πολεμικού κλίματος.

Έστω και αν η γεώτρηση δεν πραγματοποιηθεί η άμεση απειλή οικοπέδων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εταιρείες και πραγματοποιούνται ήδη έρευνες, είναι ένα μήνυμα προς αυτές από την Άγκυρα και ένα σήμα ότι προτίθεται να «τραβήξει» στα άκρα τον εκβιασμό.

Η κίνηση της Άγκυρας προκάλεσε ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της διεθνούς κοινότητας ακόμα και της Ρωσίας, που με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την εν λόγω πρόκληση.

Μογκερίνι: Καλούμε την τουρκία να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την απόφαση για παράνομη γεώτρηση

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωση του σημειώνει: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».

Ρωσία: Όχι σε δράσεις που προκαλούν ένταση

Η Ρωσία από την πλευρά της εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για την τουρκική γεώτρηση, ζητώντας να αποφευχθεί η ένταση. Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι :« ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Αίγυπτος: Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στο πλευρό της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στέκεται και η Αίγυπτος. Ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:  «Αυτή η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κυπριακή Δημοκρατία: Αποκαλύπτονται οι προθέσεις της Άγκυρας

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του καταδίκασε την προσπάθεια γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία τονίζει ότι με τις ενέργειές της η Άγκυρα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της σε σχέση με το κυπριακό, αλλά γιατί απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κραν Μοντανά για συζήτηση του κυπριακού.

Συνεχίζει σε προκλητικούς τόνους η Τουρκία

Η Τουρκία απέναντι στις αντιδράσεις επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, καταδικάζοντας τόσο την αντίδραση της ΕΕ όσο και όλων όσων στάθηκαν στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία ανακοίνωση που καλεί τους πάντες να «λογικευτούν» και διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα συμφέροντα της στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτει την δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ οι σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «έχουμε τονίσει και στο παρελθόν επανειλημμένα ότι έχοντας τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε δικαιώματα και συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Η Τουρκία δεν έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο αυτό και δεν θα αποφύγει ούτε στο μέλλον».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέροντας ότι: «Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να διακινδυνεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει για ακόμα μία φορά το θέμα της συνεκμετάλλευσης της περιοχής και συστήνει σε όλους τους παράγοντες που δρουν στην περιοχή να λογικευτούν και να αποτραπεί η περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί όλους τους παράγοντες που βρίσκονται εκτός της περιοχής να υιοθετήσουν μία λογική προσέγγιση του θέματος που θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία και η Τουρκικής Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να πάψουν να προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Καταλήγοντας το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «επιπλέον, όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος επί σειρά ετών δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύουν».

Οι επόμενες μέρες και ώρες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες και όσο και αν η Λευκωσία αντιδρά με τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία, οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε «ατύχημα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024