Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φαρμακείο-έργο τέχνης με ζωή 113 ετών

Φαρμακείο-έργο τέχνης με ζωή 113 ετών

Βρίσκεται στην Καλαμάτα και ξεχωρίζει για τα δύο υδραργυρικά θερμόμετρα τοίχου

Είναι ορισμένες ιστορίες που αξίζει κανείς να τις διηγείται. Ειδικά όταν πρόκειται για φαρμακεία που μετρούν δεκαετίες ζωής και έχουν από μόνα τους να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες.

Μια τέτοια παρουσίασε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Πέτρος Τσώνης στο Flash Μεσσηνίας και αφορά στο φαρμακείο Μουρδουκούτα που κρατάει 113 χρόνια. Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του, το φαρμακείο βρίσκεται στη γωνία 23ης Μαρτίου και Αναγνωσταρά στην Καλαμάτα και ιδιοκτήτης είναι ο νεαρός φαρμακοποιός Βαγγέλης Μουρδουκούτας. Γιος του για πολλά χρόνια ιατρικού επισκέπτη Δημήτρη Μουρδουκούτα και εγγονός του αείμνηστου γιατρού Βαγγέλη Μουρδουκούτα, έρχεται να συνεχίσει μια ιστορία που ξεκινά στην Καλαμάτα το 1906 ο φαρμακοποιός Ορέστης Χρυσοσπάθης. Γιος του γιατρού Γεωργίου Χρυσοσπάθη από τα Ρίγηλια (1832-1905) και αδερφός του καθηγητή Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Χρυσοσπάθη (1873-1938), ο Ορέστης Χρυσοσπάθης σπούδασε Φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα γράμματα και την ιστορική έρευνα. Το 1936 εξέδωσε την “Ιστορία της Παλιάς Καλαμάτας”.

Ο Ορέστης Χρυσοσπάθης ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακός και εξόπλισε το φαρμακείο περίτεχνα, όπως μαρτυρούν τα δύο υδραργυρικά θερμόμετρα τοίχου που παραγγέλθηκαν στη Γαλλία.

Το 1950 το φαρμακείο περνά στα χέρια του συνεργάτη του Χρήστου Καπουλέα, τον οποίο στα 1982 διαδέχθηκε ο γιος του Πάνος.

Πρόσφατα το φαρμακείο περνάει στα χέρια του Βαγγέλη Μουρδουκούτα, όπου και μεταφέρεται από την πλατεία Μαυρομιχάλη στη σημερινή του διεύθυνση. Ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, αφού δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη μεταφορά φαρμακείου, αλλά για μεταφορά ενός έργου τέχνης. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα δύο προαναφερόμενα θερμόμετρα που φέρουν τη γαλλική επιγραφή «Oreste Chrisospathes – Calamata», τα οποία κοσμούν τους τοίχους του φαρμακείου, ενώ διατηρείται το σύνολο σχεδόν της αρχικής επίπλωσης.

Όλα μαρτυρούν πως ο χρόνος δεν άφησε εδώ οδυνηρές ρυτίδες με το πέρασμά του. Το παλιότερο φαρμακείο της Καλαμάτας κρατά ακόμα ανέγγιχτη τη μνήμη της ιστορίας που το αφορά και, φυσικά, η ιστορία του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024