Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Ο Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει εφ' όλης της ύλης στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Τσίπρας : Ο Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Ζαλισμένος από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προεκλογική ομιλία του στην Ξάνθη. Αναφερόμενος στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τόνισε ότι ο... Κυριάκος Μητσοτάκης -και όχι ο ίδιος ως πρόεδρος της κυβέρνησης- θα δώσει απαντήσεις εφ' όλης της ύλης.

Ζαλισμένος από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προεκλογική ομιλία του στην Ξάνθη. Αναφερόμενος στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τόνισε ότι ο… Κυριάκος Μητσοτάκης -και όχι ο ίδιος ως πρόεδρος της κυβέρνησης- θα δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης.

Από την ομιλία που είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα -όχι τύπου ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών καλπών, αλλά τύπου εθνικών εκλογών- αν ένα έγινε ξεκάθαρο είναι ότι δίνει στην 26η Μαΐου χαρακτηριστικά σκληρής αναμέτρησης με τη ΝΔ. Στις 20 μέρες που απομένουν έως τις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει για το σχέδιό του για την επόμενη 4ετία και κατέληξε σημειώνοντας ότι βρίσκεται έναντι της κρίσης του ελληνικού λαού ο οποίος «θα δώσει την ετυμηγορία για το ποιος θέλει να τον κυβερνά».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δηλώσει τη θερμή στήριξή του στον «αψύ σφακιανό» εναντίον του οποίου απόψε κατέθεσε πρόταση μομφής η ΝΔ, αλλά μίλησε για την μετατροπή της διαδικασίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν είχε κάποιο αξιόμαχο επιχείρημα να χρησιμοποιήσει για να εξηγήσει για ποιον λόγο μετατρέπει την πρόταση μομφής εναντίον ενός υπουργού σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς ολόκληρη την κυβέρνηση -και μάλιστα 20 μέρες πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο θα δείξει το ποσοστό… εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Στο γνώριμο στυλ της αλλοπρόσαλλης επιχειρηματολογίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται από το debate που του έχει ζητήσει και πως κανονικά θα έπρεπε να κρύβεται και από την αναμέτρηση στη Βουλή -παρά το γεγονός ότι είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που κατέθεσε την πρόταση μομφής. Τόνισε, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί στη Βουλή να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης, όπως για παράδειγμα:

  • πού παρέδωσε την οικονομία το 2015 (σ.σ. πρωθυπουργός της κυβέρνησης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και υπουργός Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης)
  • για το σχέδιό του για την κατάργηση δώρων και επιδομάτων
  • για το σχέδιό του για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»
  • αν και γιατί θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι πολίτες, γνωρίζουν τις απαντήσεις στα ζητήματα αυτά, γιατί η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ο ίδιος αρνείται να ομολογήσει ότι θα προχωρήσει στις προεκλογικές παροχές που σχεδιάζει να ανακοινώσει αύριο (Τρίτη) χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από την αφαίμαξη των πολιτών -κάτι που πλέον ομολογούν ακόμη και οι θεσμοί.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός δηλώνει περήφανος: Περήφανος «για την στάση του λαού απέναντι στην λιτότητα και την προσφυγική κρίση» -αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καθόλου περήφανος δεν ήταν για τις αυτοκτονίες και τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία, ενώ ως κυβέρνηση οι επιδόσεις της πρώτης φοράς Αριστερά στο κολαστήριο της Μόριας και άλλων κέντρων που φιλοξενούν πρόσφυγες μόνο για πανηγυρισμούς και περηφάνια δεν ενδείκνυνται.

Ο πρωθυπουργός είναι περήφανος που αφού «μάτωσε» και διέλυσε την μεσαία τάξη, τώρα διαφημίζει τις προεκλογικές παροχές του ως ενίσχυση του «κοινωνικού κράτος» και «δίκαια που γίνονται πράξη». Και ενώ η λιτότητα των υπερβολικών πλεονασμάτων συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ονειρεύεται «να μας γυρίσει στα μνημόνια».

Κουβέντα, όμως, για το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε, αντί να σχίσει τα προηγούμενα όπως υποσχόταν το 2015. Απευθυνόμενος, δε, στους νέους δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ηρωική αντίσταση» το «όχι» του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος ανέτρεψε. Για να έρθει 20 μέρες πριν από τις εκλογές να πει ότι ήταν απλώς «ένας συμβιβασμός με μόνο μέλημα πώς θα βγούμε από τα μνημόνια» και πως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι «δεν υποταχθήκαμε και δεν υποκύψαμε» είναι ότι η πλειοψηφία του Τύπου είναι απέναντι μας -κάτι που στη γλώσσα της Δημοκρατίας λέγεται έλεγχος των ΜΜΕ στην εξουσία, ως οφείλουν άλλωστε…

Αλλά ο λαϊκισμός του πρωθυπουργού δεν σταματά εκεί. «Δεν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση μομφής, αλλά ο λαός πρόταση μομφής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ξάνθη, επιλέγοντας να κλείσει για άλλη μια φορά τα μάτια στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάρρευση που οφείλεται κυρίως στην πολιτική που ακολούθησε στο Μακεδονικό, αλλά και στην οικονομία, καθώς και σε ζητήματα αρχών και αξιών που προδόθηκαν από τη συνεργασία με την ακροδεξιά, από σκάνδαλα τύπου Πετσίτη και από αήθεις δηλώσεις τύπου Πολάκη.

Το βέβαιο είναι ότι ο «άχαστος» έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της συντριβής που προοιωνίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα αλλά και ο ίδιος προσωπικά χάνει ένα προς ένα τα επιχειρήματά του, ενώ τα πλήγματα είναι απανωτά. Μετά το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το Μάτι, ήρθαν οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία έκανε διακοπές σε γιοτ εφοπλιστή.

Με τι κύρος και τι αξιοπιστία μπορεί μετά να μιλήσει για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της κυβέρνησης, ή να χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γνήσιο εκπρόσωπο των ελιτ» και να μην του στρέψουν την πλάτη ακόμη κι όσοι συγκεντρώθηκαν στο κλειστό στάδιο της Ξάνθης για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024