Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τίμερμανς: Mείζονος σημασίας η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Τίμερμανς: Mείζονος σημασίας η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Κλιματική αλλαγή και κοινωνική βιωσιμότητα θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο κορυφαίος υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες Ευρωεκλογές Φρανς Τίμερμανς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίδοξος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ανέπτυξε προ ημερών στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk το όραμά του για την Ευρώπη:

«Πιστεύω ότι πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη δικαιότερη και πιο ειλικρινή. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η Ευρώπη τούς έχει παρατήσει, ότι είμαστε εδώ για να βοηθάμε τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε πραγματικά άμεσα. Κανείς δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω, κανείς δεν μπορεί να μένει μόνος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, ειδικά αν δει κανείς ότι επιχειρήσεις έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό και αυτό μπορεί να το αλλάξει μόνον η Ευρώπη. Οι χώρες-μέλη δεν μπορούν πλέον να το κάνουν μόνες τους».

Ο Φρανς Τίμερμανς είναι γιος ολλανδών διπλωματών, μιλάει επτά γλώσσες και υπήρξε μεταξύ άλλων υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας. Θεωρείται εξαιρετικός ρήτορας και ένας πολιτικός που αγωνίζεται με πάθος για τις αξίες της ΕΕ. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να αποκτήσουν οι κοινωνίες μας και πάλι περισσότερη αισιοδοξία. Βλέποντας πόση επιτυχία έχουν στην παρούσα φάση οι εθνικιστές παντού, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ενθουσιάζονται μαζί τους οι πολίτες μας. Τι έγινε και οι ψηφοφόροι μας βλέπουν σε αυτούς την πολιτική τους στέγη; Πιστεύω ότι υπάρχει ένα συναίσθημα εγκατάλειψης. Διαπιστώνουμε ότι η κρίση αυτή έχει συνέπειες: οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν δυσκολίες έχουν τώρα ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και οι πλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι».

Και αυτό, σύμφωνα με τον Φρανς Τίμερμανς, είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί άμεσα. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ίδιο «είναι η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα. Είναι τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να τονιστούν τώρα στην Ευρώπη. Οι χώρες δεν μπορούν να τα λύσουν μόνες τους».

Περί αλληλεγγύης και μεσαίας τάξης

Για τον ολλανδό πολιτικό προέχει η ενίσχυση της μεσαίας τάξης: «Η αλληλεγγύη σε μια κοινωνία πηγάζει από το κέντρο. Όταν οι άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων αισθάνονται καλά, όταν είναι αισιόδοξοι, τότε είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όταν όμως υπάρχει απαισιοδοξία στη μεσαία τάξη, όταν πιστεύεις ότι πρέπει να υπερασπιστείς και να προστατεύσεις τα κεκτημένα και ότι δεν μπορείς να χτίσεις κάτι καινούριο, τότε δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Αυτό είναι που δημιουργεί προβλήματα σε εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες. Και το πιο σημαντικό: αυτό είναι που αποδυναμώνει τις κοινωνίες μας και ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα και ενόψει των Ευρωεκλογών σε τρεις εβδομάδες ο κορυφαίος υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση: «Δεν πιστεύω ότι οι δεξιοί λαϊκιστές μπορούν να ενισχυθούν τόσο πολύ ώστε να αποτελέσουν απειλή. Απειλή θα συνιστούν μόνον όταν τα συντηρητικά λαϊκά κόμματα πιστέψουν ότι πρέπει να έχουν παρόμοια προγράμματα με τους δεξιούς λαϊκιστές για να έχουν επιτυχία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή και ανησυχώ πραγματικά για τους συντηρητικούς φίλους μας που πιστεύουν ότι με συνεργασίες και συνασπισμούς με τους δεξιούς λαϊκιστές μπορούν να έχουν επιτυχία».

Γιάσπερ Μπάρενμπεργκ (DLF) – Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024