Σε μία από τις αποστροφές όλων των διθυραμβικών λόγων του πρωθυπουργού για τα δήθεν επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σταθερή θέση κατέχει η φημολογούμενη μείωση της ανεργίας από το 27% στο 18%. Πράγματι, κάποιος που θα δει το συγκεκριμένο νούμερο αποκομμένο από όλα τα υπόλοιπα είναι πιθανό να το πιστέψει. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;
Από τις αναγγελίες πρόσληψης του 2018 μόνο οι 4 στις 10 αφορούσαν θέσεις πλήρους απασχόλησης, αμειβόμενες, βέβαια, με ένα καθαρό ποσό της τάξης των περίπου 500 ευρώ.

Επίσης, ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο του 2019 παρουσιάστηκε μία σχετική αύξηση στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με τους εργοδότες να προσπαθούν να τις συγκρατήσουν και παράλληλα να προσαρμοστούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αν σε όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα προσθέσουμε την αύξηση των προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης αλλά και την ακατάσχετη αιμορραγία προς το εξωτερικό νέων εργαζομένων υψηλής μορφωτικής κατάταξης, τότε έχετε όλο το πλέγμα των λόγω που αποδεικνύουν ότι η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι μόνο «στα χαρτιά».

Θα μου πείτε: πού είναι το κακό; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το θέμα είναι ότι κατ’ αποτέλεσμα, η ανεργία μειώθηκε.

Πρώτον, σε αυτήν την πρόταση, μάλλον θα χαμογελούν με λύπη οι περίπου 875.000 συμπολίτες μας που συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν δουλειά και ειδικά οι περίπου 500.000 εξ αυτών που το παλεύουν περισσότερους από 12 μήνες.

Δεύτερον, όχι, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει άλλη μία βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, διότι δεν φρόντισε να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας. Το μόνο που απασχολούσε τον κ. Τσίπρα ήταν να περιφέρει ένα στείρο στατιστικό στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και να το κουνάει στα μούτρα των αντιπάλων του.
Η μείωση της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στατιστικό. Οφείλουμε με σχέδιο και μακροπρόθεσμη στρατηγική να ενισχύσουμε την επενδυτική δραστηριότητα, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αμείβονται αξιοπρεπώς και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα μας και θα μειώσουμε την ανεργία πραγματικά.

Όχι στατιστικά.

H Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος – Υποψήφια Βουλευτής Α΄ Αθήνας