Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή την πασχαλινή περίοδο: Τι και πώς πρέπει να καταναλώνουμε

Διατροφή την πασχαλινή περίοδο: Τι και πώς πρέπει να καταναλώνουμε

Βασικό βήμα που ισχύει για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε την έννοια της διασκέδασης από την ποσότητα φαγητού

Τις ημέρες του Πάσχα συνηθίζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κύριοι παράγοντες είναι βέβαια η υπερπροσφορά φαγητού και γενικά το εορταστικό πνεύμα. Βασικό βήμα που ισχύει για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε την έννοια της διασκέδασης από την ποσότητα φαγητού.

Μην ξεχνάτε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δε θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν υπερκαταναλώσετε φαγητό. Προσπαθήστε λοιπόν να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στους φίλους και τους συγγενείς, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε, και να αντιμετωπίσετε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα.

Επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε εικόνα των θερμίδων των πασχαλινών πιάτων, ώστε να βελτιώσετε τις επιλογές σας. Ενδεικτικά να πούμε ότι ανά μερίδα (120 γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.

Όσον αφορά τα γλυκά της περιόδου αυτής, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60 γρ.) μας δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες.

Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα. Αν λοιπόν γίνει το πρωινό μας 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ μας 2 κουλούρια, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε λάβει 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα. Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας…

Κυριακή του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα σας μην ξεχάσετε να ξεκινήστε με τη σαλάτα, η οποία θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μη ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Το βραδινό της Κυριακής προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αβγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

*Συστάσεις από τον διατροφολόγο Ν. Καφετζόπουλο

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024