Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στο αδιέξοδο του βρετανικού λαού σημειώνει πως η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ΕΕ. Τι είπε για εκλογές

Εκλογές τον Οκτώβριο δηλώνει ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως αναφέρει, είναι κρίσιμο η κάλπη να στηθεί «σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στο αδιέξοδο του βρετανικού λαού σημειώνει πως η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως λιγότερο από ένα χρόνο μετά αποδέχθηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά».

Οι Financial Times αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά, σημειώνοντας πως το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Σκοπεύει να διεξάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής».

«Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από 2,2% έως 2,4%, προσθέτει η εφημερίδα.

«Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες οι μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

«Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022»

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει πως η Ελλάδα ξανάρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και έχει χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας «άνω των 45 δισ. περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, χάρη σε αυστηρή προσκόλληση σε οικονομικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της χώρας, την ΕΕ. και το ΔΝΤ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσκολλημένη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε τρικ ελεημοσύνης με τα οποία είναι συνδεδεμένες οι εκλογικές χρονιές στην Ελλάδα. «Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους δανειστές μας, άρα δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία (για τα πλεονάσματα)».

Σύμφωνα με τους FT, ο Τσίπρας ελπίζει πως η χώρα θα μπορέσει να συμφωνήσει σύντομα με τους δανειστές «ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης. «Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας τώρα» υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα».

Ανακαλύψαμε τα οφέλη της ΕΕ με σκληρό τρόπο

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τo Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, πολύ κακή για την Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μία εθνικιστική προσέγγιση, χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσες πολλές δυσκολίες να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός για το Brexit, τότε φανταστείτε, τι γίνεται με την Ελλάδα» διερωτάται ο κ. Τσίπρας», σημειώνοντας πως η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr