Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λ. Χατζηλεοντιάδης: Ο μέντορας των Ελλήνων φοιτητών που διαπρέπουν στην Αμερική

Λ. Χατζηλεοντιάδης: Ο μέντορας των Ελλήνων φοιτητών που διαπρέπουν στην Αμερική

Το ελληνικό πνεύμα σε συνεργασία με την αμερικανική τεχνογνωσία επέτρεψαν στο όραμα να γίνει πράξη

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι καθηγητής και μέντορας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι συνέργειες με αμερικανικά πανεπιστήμια και εταιρίες όπως η Microsoft, έφεραν το τμήμα του στην κορυφή, καθώς οι καινοτόμες εφαρμογές που ανέπτυξαν οι φοιτητές του βραβεύτηκαν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Η ιστορία του ίδιου και του τμήματός του φωτίζεται με αφορμή την καμπάνια #makingithappen.

Το #makingithappen είναι περισσότερα από μια καμπάνια με στόχο να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από εμπειρίες ανθρώπων που κατάφεραν να κάνουν πράξη αυτό που ονειρεύτηκαν. Είναι η ίδια η ιστορία επιτευγμάτων από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Δράσης, της Καινοτομίας, των Νεοφυών Επιχειρήσεων, και οι ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν, χάρη στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αιχμής.

Ένα πανεπιστημιακό τμήμα με διεθνή καριέρα

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης και η ομάδα του είναι ένα πανεπιστημιακό τμήμα που έχει ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα ελληνικά δεδομένα. Οι καινοτόμες ιδέες που αναπτύσσονται δεν μένουν στη θεωρία, αλλά εφαρμόζονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, μια ακόμα επιτυχία καταγράφηκε στο ενεργητικό του Τμήματος -η οποία σηματοδότησε και μια… νίκη για το στρατόπεδο των νέων γονιών παγκοσμίως. Η Ομάδα του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, υπό την επίβλεψη του κ. Χατζηλεοντιάδη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft “Imagine Cup 2018”, που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ, με την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που με τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) “μεταφράζει” το κλάμα του μωρού σε λόγο!

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που το Τμήμα διακρίθηκε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας παγκοσμίως. «Νίκες» έχουμε καταγράψει επίσης το 2004, στην πρώτη συμμετοχή, αλλά και το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015, το 2016 και το 2017!

Βοηθώντας ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

«Το 2004 ξεκίνησε ο διαγωνισμός Microsoft Imagine Cup που προσπαθούσε να φέρει τους φοιτητές από όλο τον κόσμο σε έναν κοινό χώρο, το χώρο της δημιουργίας. Στόχος η τεχνολογία να βοηθήσει τη ζωή των ανθρώπων» λέει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. «Η ιδέα να προσπαθήσουμε να συμμετάσχουμε ξεκίνησε από μένα, με μια εφαρμογή που λέγεται Smart Eyes, η οποία βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να καθοδηγούνται μέσω κινητού τηλεφώνου. Μιλάμε για μια εποχή που στο κινητό τηλέφωνο δεν υπήρχε ούτε κάμερα ούτε GPS! Τελικά κατακτήσαμε την τρίτη θέση στον κόσμο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον Bill Gates, με τον πρωθυπουργό της Βραζιλίας (σ.σ. εκεί διεξαγόταν ο διαγωνισμός), να πάρουν χρηματοδότηση από δύο μεγάλες εταιρίες της Ελλάδας και να φτάσουμε τελικά το 2007 να αναπτύξουμε μια εφαρμογή που έφτασε στα χέρια 150 τυφλών».

Το να «μεταφραστεί» μια καινοτόμα ιδέα σε κάτι απτό που θα φτάσει στα χέρια εκείνων που το έχουν ανάγκη και θα τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους ήταν από την αρχή κομβικής σημασίας για τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Το 2005, με την ομάδα του εστίασαν στη «μετάφραση» της νοηματικής γλώσσας σε φωνή και αντίστροφα, με στόχο «να σπάσει η τεχνολογία το φράγμα της επικοινωνίας». Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ αφορούσε την πρόσβαση των αυτιστικών παιδιών στην εκπαίδευση, ενώ αργότερα η Ομάδα του καταπιάστηκε με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ: «Το ερώτημα που θέσαμε ήταν πώς μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνολογία σε ένα περιβάλλον ενός ανθρώπου που χάνει τη μνήμη του. Πώς να χρησιμοποιήσουμε το κινητό ώστε να τραβάει φωτογραφίες και να φτιάχνει ιστορίες ώστε ο χρήστης να “θυμάται” πού πήγε ή πώς χρησιμοποιεί κάποια αντικείμενα στο σπίτι».

Από τη θεωρία στην πράξη

«Η τεχνολογία πρέπει να γίνει το μέσο, όχι ο αυτοσκοπός» λέει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Και αυτή είναι η κουλτούρα που αναπτύσσεται μεταξύ των φοιτητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Πλέον έχει γίνει βίωμα ότι οι στόχοι για βραβεύσεις και δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων που θα βρουν πρακτική εφαρμογή μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με μια σειρά αμερικανικών πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft.

«Αυτές οι συνεργασίες σου δίνουν μεγάλη ώθηση να κάνεις άλματα. Γιατί τα άλματα χρειάζονται και δεν μπορείς να τα κάνεις μόνος σου» τονίζει ο μέντορας του τμήματος και συμπληρώνει ότι η «συσσώρευση» γνώσης που υπάρχει στις ΗΠΑ, λόγω των πολύ καλών πανεπιστημίων αλλά και των μεγάλων εταιριών, όταν αλληλεπιδρά με τους Έλληνες φοιτητές παράγει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι ένας από τους 13 ήρωες της καμπάνιας #makingithappen, που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και τις εμπειρίες ανθρώπων που έκαναν το όραμά τους πράξη. Άλλωστε, στόχος της καμπάνιας είναι να αναδείξει τις ιστορίες των ανθρώπων που «πατώντας» και στις 2 χώρες δημιούργησαν συνέργειες, συνεργασίες και μας έφεραν ακόμα πιο κοντά.

Η καμπάνια #makingithappen ξεκίνησε στην 83η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Λίγο μετά, το Δεκέμβριο του 2018, ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εγκαινιάστηκε με κύριο στοιχείο την αναγνώριση αλλά και την πρόθεση για ενίσχυση των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς. Με βάση αυτό, η καμπάνια εισέρχεται πλέον στη νέα της φάση, και με κύριο μήνυμα «Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί», «φωτίζει» πραγματικές ιστορίες Ελλήνων που δημιουργούν στη χώρα μας και αξίζουν την προσοχή μας.

Βρείτε όλους τους ήρωες και τις ιστορίες τους στο www.makingithappen.gr.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024