Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχο αποτελεί καταρχήν η εξόφληση των ακριβών δανείων του Ταμείου, που έχουν επιτόκιο 5%. Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 3,8 δισ. με επιτόκιο 5,1%.

Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 60 ημέρες», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, η οποία προσθέτει, όμως, πως «η δουλειά είναι κλεισμένη» και δεν θα πρέπει να αναμένονται απρόοπτα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής έθεσε κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλωσόρισε την άποψη αυτή, θεωρώντας τη θετική εξέλιξη. Ανάλογο αίτημα είχε γίνει δεκτό και για τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Την συμφωνία του με την πρόταση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή τουλάχιστον μέρους των δανείων του ΔΝΤ είχε εκφράσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, τη διαφωνία τους με την εξέλιξη αυτή φέρονται να έχουν εκφράσει η Γερμανία και η Ολλανδία.

Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα επιζητεί να αποπληρώσει πρόωρα στο Ταμείο περί τα 3,7 δισεκ. ευρώ (1,5 δισεκ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2020).

Πρόκειται για το τμήμα του δανείου με το (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13% και που ενέχει, συν τοις άλλοις, σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε δολάρια, ευρώ, ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ΔΝΤ και ορισμένοι άλλοι διεθνείς οργανισμοί και η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γεν και η στερλίνα.

Κίνηση με διπλό όφελος

Το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» μέρους του δανείου από το ΔΝΤ είναι διπλό: αφ’ ενός εξοικονομούνται περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους και, αφ’ ετέρου, αποστέλλεται ένα ακόμη θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την αναδιάρθρωση της δομής του χρέους, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της αξιολόγησης τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έγκριση από τον ESM του ελληνικού αιτήματος είναι αναγκαία, καθώς ο Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για τα κράτη-μέλη που δανείζονται από αυτόν, όπως και το ΔΝΤ.

Εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Ήτοι, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισεκ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, ποσό ύψους 72,5 δισεκ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα).

Τώρα η Ελλάδα θα λάβει την εξαίρεση για πληρωμή και στον ESM, κάτι που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε κάνει παλαιότερα και με την Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ θα αποσταλεί και στην Ευρωομάδα (Eurogroup), καθώς χρειάζεται και η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως είναι το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr