Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Προς μονιμοποίηση στην προεδρία ο αλ-Σίσι

Αίγυπτος: Προς μονιμοποίηση στην προεδρία ο αλ-Σίσι

Το δημοψήφισμα για την έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων, που θα επιτρέψουν την παραμονή του προέδρου Σίσι στην εξουσία έως το 2030, θα διεξαχθεί στις 20-22 Απριλίου.

Η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα που θα επιτρέψει ενδεχομένως στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι να παραμείνει στην εξουσία έως το 2030 θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Απριλίου.

Η ψηφοφορία, για διάφορες συνταγματικές τροποποιήσεις, έλαβε οριστική έγκριση χθες από το Κοινοβούλιο.

Εφόσον εγκριθούν οι τροποποιήσεις, η τρέχουσα θητεία του Σίσι θα παραταθεί από τα τέσσερα στα έξι χρόνια και στη συνέχεια θα μπορεί να επαναθέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία που θα διαρκεί έξι χρόνια.

Βάσει των τροποποιήσεων, ο πρόεδρος θα αποκτήσει επίσης νέες εξουσίες για τον διορισμό δικαστικών αξιωματούχων, θα ενισχυθεί ο ρόλος του στρατού και θα δημιουργηθεί μια άνω βουλή.

Ο Σίσι ανήλθε στην εξουσία αφού έγινε η αιχμή του δόρατος για την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013. Εκλέχθηκε για δεύτερη τετραετή θητεία το 2018.

Οι υποστηρικτές του Σίσι υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να του δώσουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι επικριτές του Αιγύπτιου προέδρου σημειώνουν ότι με το νέο Σύνταγμα θα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός ηγέτη ο οποίος κατηγορείται από οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων ότι προεδρεύει μιας αμείλικτης καταστολής σε ελευθερίες.

Το Κοινοβούλιο, στο οποίο τη συντριπτική πλειοψηφία κατέχουν υποστηρικτές του Σίσι, ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος με 531 ψήφους υπέρ και 22 κατά, επί συνόλου 596 εδρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024